Απίστευτο… Σπάνια φωτογραφία δείχνει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας όταν ήταν χωματόδρομος…

Η Ελλάδα παλιά... Ο τόπος μας

Η λεωφόρος Αλεξάνδρας χαράχτηκε το 1876 από τον μηχανικό Ιωάννη Γενίσαρλη, ο οποίος θα ένωνε την Πατησίων με τη λεωφόρο Κηφισίας. Όμως ο δρόμος στα σχέδια, περνούσε μέσα από το ιδιωτικό κτήμα του Γ. Νικολαΐδη ο οποίος αντέδρασε στην πρόταση να διχοτομηθεί η περιουσία του.

Η τότε κυβέρνηση, βλέποντας το αδιέξοδο ήταν έτοιμη να ακυρώσει τη δημιουργία του δρόμου όταν την τελευταία στιγμή ο Νικολαΐδης δέχτηκε τελικά να πουλήσει το 300 στρεμμάτων κτήμα του.
Το μεγάλο αυτό έργο ξεκίνησε και τελικά ολοκληρώθηκε το 1891, μία χρονιά όμως που συνέπεσε με τον θάνατο της πολυαγαπημένης κόρης του βασιλιά Γεωργίου Α’ και της βασίλισσας Όλγας αλλά και “αγαπημένης κόρης των Αθηνών”, όπως την αποκαλούσαν, πριγκίπισσας Αλεξάνδρας. Έτσι προς τιμήν της, ο δρόμος που ένωσε την λεωφόρο Κηφισίας με την Πατησίων, ονομάστηκε Αλεξάνδρας.

Ένας από τους λόγους για το μεγάλο πλάτος της λεωφόρου, ήταν για να εξυπηρετηθούν τα μαρμαράδικα της περιοχής. Η περιοχή μεταξύ των οδών Δημητσάνας, Γεωργίου Κεδρηνού και Κυρίλλου Λουκάρεως, στο μέρος που βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο το οποίο στεγάζει τον Άρειο Πάγο, αποκαλείται «Αβέρωφ», επειδή σε εκείνο το σημείο βρίσκονταν φυλακές ανηλίκων, που χτίστηκαν με δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ και για το λόγο αυτό ονομάζονταν Φυλακές Αβέρωφ.

Το 1875 η Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από το iloveoldathens.blogspot.com

Σύνολο επισκέψεων 1,756 , Σήμερα 11