Επιτέλους… Λίγο πριν καταρρεύσει, σώζουν το παλαιότερο, παγκοσμίως, Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων

Πολιτισμός

Αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και ενώ η Ελλάδα έχει υποστεί πλήγμα, παγκοσμίως, αποφάσισαν μετά από καθυστερήσεις τουλάχιστον 10 ετών να σώσουν ένα στολίδι, ένα εμβληματικό και συμβολικό έργο, το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αρχαία Ολυμπία, που σήμερα είναι σε κακή κατάσταση… Πρόκειται για το παλαιότερο στο είδος του παγκοσμίως, με σπουδαία και μοναδικά εκθέματα από το 1896 τα οποία, δυστυχώς, έχουν υποστεί ζημιά.

Στο Μουσείο εκτίθεντο Ολυμπιακά μετάλλια, δάδες από λαμπαδηδρομίες, φωτογραφίες και αφίσες αγώνων, συλλεκτικές καρφίτσες των διοργανώσεων (pins), αναμνηστικές σειρές γραμματοσήμων και νομισμάτων και πολλά άλλα από διοργανώσεις θερινών και χειμερινών Αγώνων. Αρκετά από τα εκθέματα έχουν παραχθεί την εποχή ακόμα – ακόμα των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896. Ανάμεσά τους το επίχρυσο αναμνηστικό μετάλλιο που χαράχτηκε από τον Νικηφόρο Λύτρα για την πρώτη Ολυμπιάδα του 1896. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις προσπάθειες αναβίωσης των Αγώνων κατά το 1859, 1870, 1875 και 1889.

Μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 το κτίριο υπέστη αρκετές φθορές και το 2010, διεκόπη η λειτουργία του Μουσείου,  με αρνητική συνέπεια να μην περιλαμβάνεται στον επίσημο κατάλογο των μουσείων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Εργασίες αποκατάστασης

Μετά από καθυστερήσεις ετών η αποκατάσταση και η αναβάθμιση του Μουσείου κατέστη επιτακτική για αυτό και αποφασίστηκε και προχωρά να υλοποιείται. Ως στόχος έχει τεθεί να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2021, όπου θα γίνει στην Ελλάδα η μεγάλη σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η εκλογή του προέδρου. Ο προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ανέρχεται, σύμφωνα με τον δήμο Ηλείας, σε 1.145.000 ευρώ. Η πίστωση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020» (ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης Δυτικής Ελλάδας) και συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, προβλέπεται να εκτελεστούν μεταξύ άλλων εργασίες αποκατάστασης του κελύφους του κτιρίου, τοποθέτηση μηχανικού αναβατορίου εισόδου, αντικατάσταση μαρμάρινων επενδύσεων, εγκατάσταση νέων φωτιστικών ιστών εξωτερικού χώρου, εργασίες για την αποκατάσταση του εσωτερικού του κτιρίου, καθώς και νέες εγκαταστάσεις πυροπροστασίας, κλιματισμού, αερισμού και φωτισμού. Επίσης, θα γίνουν και μουσειολογικές εργασίες, όπως κατασκευή νέων προθηκών και νέος οπτικοακουστικός εξοπλισμός του μουσείου, που αφορούν στην επανέκθεση των εκθεμάτων.

002.jpg

Η ιστορία του Μουσείου

Το Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961. Εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου – Προβατάκις. Στην αρχή στεγάστηκε στο παλιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδό, ο ιδρυτής του Γεώργιος Παπαστεφάνου και με κατάλληλες διαρρυθμίσεις, το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο και εξέθεσε την προσωπική συλλογή του και τα επί σειρά ετών κάθε είδους αναμνηστικά και ενθυμήματα γύρω από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες .
Η πρώτη μέρα της λειτουργίας ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 1961, όταν το μόλις 82 τ.μ. Μουσείο, άρχισε να δέχεται επισκέπτες.

Από το έτος 1961 και μέχρι το 1972 το Μουσείο έφερε την ονομασία « Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο». Στις 27 Δεκεμβρίου 1963 ο Γεώργιος Παπαστεφάνου απέστειλε στον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο επιστολή, με την οποία του γνωστοποιούσε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ( Ε.Ο.Α. ), καθόσον, όπως ανέφερε στην επιστολή του, πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Σύνολο επισκέψεων 1,095 , Σήμερα 1