Τον ερωτεύτηκε η Βουγιουκλάκη αλλά παντρεύτηκε τη Λαμπέτη και τη Δανδουλάκη… Βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Δεκεμβρίου, του 2006, έφυγε από τη ζωή μια σπουδαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και του θεάτρου… Ο Μάριος Πλωρίτης, ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας.

Δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου, λογοτέχνης, μεταφραστής, σκηνοθέτης, ο Μάριος Πλωρίτης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και του θεάτρου. Από τους πρωτεργάτες του Θεάτρου Τέχνης, συμμετείχε κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην ομάδα του Καρόλου Κουν που ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης, ενώ την ίδια εποχή υπήρξε και συν-ιδρυτής του εκδοτικού οίκου «‘Ικαρος» μαζί με τον Νίκο Καρύδη και τον Αλέκο Πατσιφά.

Συνολικά σκηνοθέτησε σε διάφορους αθηναϊκούς θιάσους περίπου 20 θεατρικά έργα, κυρίως την περίοδο 1952-1962.

Ο Μάριος Πλωρίτης είχε κάνει τρεις γάμους: έναν με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη το 1950, ώσπου η Λαμπέτη ερωτεύτηκε τον Χόρν και όλα έληξαν… Στην καρίερα της ‘Ελλης έπαιξε σημαντικό ρόλο ο Πλωρίτης αφού της είχε μεταφράσει σπουδαία έργα που είχε δει στο εξωτερικό ο ίδιος και τα ανέβασαν στην Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.

Ο δεύτερος γάμος ήταν με τη Μαρίκα Ανεμογιάννη, το 1964 και τρίτο, το 1996 με την Κάτια Δανδουλάκη, με την οποία ήταν μαζί για 32 χρόνια…  Η ίδια είχε δηλώσει πως “ο Μάριος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο με τον οποίο ήθελα να κάνω παιδί. Δεν ήθελα ποτέ ένα παιδί γενικώς, ήθελα ένα παιδί με τον Μάριο”.

Σύντροφός του, επίσης, υπήρξε και η δημοφιλέστατη Ελληνίδα ηθοποιός, Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για την Αλίκη ο Μάριος Πλωριτης υπήρξε ο θεατρικός της μέντορας. Ήταν αυτός που την προέτρεψε να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της και την πρότεινε στον σημαντικό ηθοποιό Κώστα Μουσουρη σε μεγάλες παραστάσεις ως συμπρωταγωνιστρια, εκτοξευοντας έτσι την καριέρα της στην κορυφή και το έναυσμα τρία χρόνια μετά ως μεγάλη θιασάρχης.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί από το πολιτιστικό τηλεοπτικό μαγκαζίνο “Συνεικόνες” (1994) ο Μάριος Πλωρίτης, περιγράφει το ξεκίνημα του ιστορικού εκδοτικού οίκου, που φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια πορείας.