Πλήγμα πολυτελείας… Γούνες βιζόν με κορονοϊό; Θανατώνονται χιλιάδες ζώα… Εικόνες

Κόσμος

Πολλές χώρες προχωρούν στο κλείσιμο των μονάδων εκτροφής βιζόν φοβούμενες ότι αυτές μπορεί να αποτελέσουν φωλιά λοιμώξεων με Covid-19, καθώς εντοπίστηκε ήδη σε δεκάδες τέτοια εκτροφεία. Η αυτόνομη περιφέρεια της Αραγονίας στην Ισπανία, ήδη διέταξε τη σφαγή περίπου 100.000 βιζόν (μινκ) ενός εκτροφείου, στο οποίο σχεδόν το 90% των ζώων βρέθηκαν θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Από την πλευρά της η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων από το 2021, καθώς δεκάδες χιλιάδες μινκ από 40 εκτροφεία θανατώθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αφού προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Η πλήρης διακοπή της εκτροφής βιζόν, των μικρών θηλαστικών που εκτρέφονται για τη γούνα τους που είναι περιζήτητη στη βιομηχανία των ειδών πολυτελείας, είχε προβλεφθεί αρχικά για το 2024, έπειτα από απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της Ολλανδίας. Αλλά ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό ώθησε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο βιζόν έχουν θανατωθεί στην Ολλανδία από τότε που άρχισε η πανδημία να μεταδίδεται μέσα στα εκτροφεία τον Απρίλιο.

Η Ολλανδία διέταξε οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων εκτροφής βιζόν μετά  το 2021 | LiFO

Οι ολλανδικές αρχές είχαν αναφέρει τον Μάιο ότι δύο εργαζόμενοι σε εκτροφεία είχαν προσβληθεί πιθανότατα από την Covid-19 κατά την επαφή τους με τα μικρά θηλαστικά. Αυτά τα δύο κρούσματα ενδέχεται να είναι τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του νέου κορονοϊού από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

«Παρά τον περιορισμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επί του παρόντος, είναι σκόπιμο να σταματήσει η μετάδοση του ιού μέσα στις μονάδες εκτροφής βιζόν», δήλωσε σήμερα το υπουργείο Γεωργίας. «Υπάρχει κίνδυνος, μακροπρόθεσμα, αυτό να οδηγήσει σε λοιμώξεις -μέσω των εργαζομένων- ατόμων που είναι εκτός» των εκτροφείων, πρόσθεσε σε ανακοίνωση. Η κυβέρνηση αποδέσμευσε 180 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει τους εκτροφείς των βιζόν.

Κτηνωδία: Δείτε πώς φτιάχνουν τις πανάκριβες γούνες μινκ στη Σιβηρία

Σύνολο επισκέψεων 1,358 , Σήμερα 1