Εκπληκτικό βίντεο από τον ουρανό… Αυτός είναι ο τόπος του ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη και… του Πάπα

Ο τόπος μας

Η Σύρος είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, με ένδοξη ιστορία και μοναδικά αξιοθέατα. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά το 1826, όταν εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Προέρχεται από τη λέξη “Σούρ” ή “Οσούρα” που σήμαινε βραχώδης στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως “Συρίη”, ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: «L’isola del Papa», λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της.

Ξεχωρίζει για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, την εκπληκτική αρχιτεκτονική, τις υπέροχες ακτές και τα παραδοσιακά προϊόντα. Η Σύρος είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό νησί των Κυκλάδων και στο παρελθόν γνώρισε εντυπωσιακή πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη.

Πρωτεύουσα και λιμάνι είναι η Ερμούπολη, μια πανέμορφη, αρχοντική πόλη, που όμοιά της δε θα βρεις σε κανένα άλλο νησί της Ελλάδας! Η Ερμούπολη άρχισε να κατοικείται από τους πρόσφυγες που ήρθαν σταδιακά στο νησί από τη Μικρά Ασία, τη Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά και την Κρήτη από το 1822. Οι πρώτοι πρόσφυγες ήταν θύματα των σφαγών που είχε εξαπολύσει ο τουρκικός στόλος σε αυτές τις περιοχές το 1822 και το 1824.

Η Daily Mail βρήκε την πιο περίεργη πόλη της Ελλάδας -Ενα ιταλικό  αριστούργημα, δεν έχει σοκάκια και ασβεστωμένα σπίτια | TRAVEL |  iefimerida.gr

Αρχικά περί τους 30.000 πρόσφυγες είχαν εγκατασταθεί στην Τήνο, λόγω όμως της πανούκλας που είχε ενσκήψει μεταφέρθηκαν στην Σύρο σε καλύβες ή στην Άνω Σύρο. Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μετεγκατάστασή τους σε άλλα μέρη δεν πραγματοποιήθηκαν και τελικά παρέμειναν στη Σύρο. Η ύπαρξη καθολικών στη Σύρο είχε θέσει το νησί υπό την προστασία των δυτικών μεγάλων δυνάμεων της εποχής. Έτσι οι πρόσφυγες αναζήτησαν στο νησί της Σύρου κυρίως ασφάλεια. Από τις ποικίλες ομάδες των προσφύγων αυτών, εξάλλου, έχουν πάρει το όνομά τους κάποιες συνοικίες της Ερμούπολης, όπως το “Βροντάδο”, τα “Αναβατούσικα”, τα “Ψαριανά”, τα “Κασιώτικα” κ.α.

Το 1823 οι πρόσφυγες έκτισαν τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που σήμερα αποτελεί την Μητρόπολη των Ορθοδόξων κατοίκων της Σύρου. Η ονομασία της πόλης αποφασίστηκε με πρωτότυπο τρόπο, σε συμβούλιο που έγινε το 1826 από τους πρώτους οικιστές της πόλης έξω από τον ναό και ονομάστηκε Ερμούπολη προς τιμήν του αρχαίου θεού του εμπορίου Ερμή. Η πρόταση του ονόματος κατατέθηκε από τον πρόσφυγα χιώτη Λουκά Ράλλη. Το 1828, μετά από απογραφή, ο πληθυσμός της πόλης αριθμούσε 13.805 κατοίκους.

Ερμούπολη: Υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 | pms

Τα νεοκλασικά κτίρια, τα επιβλητικά αρχοντικά και η ζωντάνια της θα σε γοητεύσουν. Πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα του Αιγαίου! Η Σύρος φημίζεται και για τις όμορφες παραλίες της, τους παραδοσιακούς οικισμούς, την πλούσια φύση, καθώς και για τις τοπικές λιχουδιές! Το έντονο Καθολικό στοιχείο δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο νησί.

Η Σύρος προσφέρεται για δραστηριότητες, αλλά και για ήρεμες διακοπές που συνδυάζουν χαλάρωση και διασκέδαση στα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια της Ερμούπολης και άλλων χωριών. Επιπλέον, Η Σύρος είναι ο τόπος καταγωγής του μεγάλου μουσικού του ρεμπέτικου τραγουδιού, Μάρκου Βαμβακάρη! Η νεοκλασική αρχοντιά και η μεσαιωνική αίγλη είναι τα συστατικά μιας συριανής συνταγής που μπορείτε να γεύεστε ξανά και ξανά, ανεξαρτήτως εποχής.

Ερμούπολη: Η μαγευτική πόλη που θυμίζει.. «υπαίθριο μουσείο»

Πριν το καράβι πιάσει λιμάνι, θα διακρίνετε στον απέναντι βράχο τον μοναχικό Άγιο Δημήτριο να βιγλίζει το μανιασμένο πέλαγο, όπως θα έλεγε ο Γιάννης Ρίτσος. Στη θέα της εκκλησιάς το καράβι θα σφυρίξει τρεις φορές και τότε ο άγιος θα «απαντήσει» χτυπώντας την καμπάνα. Ο τοπικός θρύλος θέλει τη «στιχομυθία» τους να γίνεται προς τιμήν ενός ναυαγού βαρκάρη, που, ακολουθώντας τον ήχο από τις καμπάνες, κολύμπησε στη στεριά και σώθηκε.

Δείτε το βίντεο της ομάδας up stories

Διαδώστε το Εδώ ζεις