Διεθνής Ημέρα Μπύρας σήμερα, ενός ποτού που η ιστορία του χάνεται στα βάθη των αιώνων… Τα περισσότερα από τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία εδώ και 8.000 χρόνια παρήγαγαν από σιτηρά διάφοροι πολιτισμοί, και ιδιαίτερα εκείνα που παράγονταν από βύνη κριθαριού, θα μπορούσαν σήμερα να χαρακτηριστούν ως μπύρες.
Τα οφέλη στην υγεία
Και για τους λάτρεις της μπύρας οι επιστήμονες έχουν καλά νέα:
1. Μειώνει τον κίνδυνο αρθρίτιδας: Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν 3-5 μπύρες την εβδομάδα είχαν 31% μικρότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας πάθησης που προσβάλλει κυρίως τον γυναικείο πληθυσμό, συγκριτικά με τις γυναίκες που απείχαν από το αλκοόλ.
2. Κάνει καλό στα οστά: Η μπύρα είναι πλούσια πηγή σιλικόνης, η οποία αυξάνει την οστική πυκνότητα και μπορεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Science of Food and Agriculture.
3. Προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά: Αμερικανοί που ανέφεραν μέτρια κατανάλωση μπύρας, βρέθηκε ότι αντιμετώπιζαν 41% μικρότερο κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά, συγκριτικά με όσους δεν έπιναν. Ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητα της μπύρας σε νερό που ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεφρών απομακρύνοντας τις τοξίνες από το σώμα. Είναι επίσης διουρητική και μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας.
4. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Οι γυναίκες που πίνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης, Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush του Σικάγο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το αλκοόλ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ή μπορεί να βελτιώσει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, άρα να ενισχύσει τον εγκεφαλικό μεταβολισμό. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα εγκεφαλικά κύτταρα, δίνοντάς τους την δυνατότητα να αντιμετωπίζουν επιτυχώς το στρες, που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση άνοιας.
5. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς: Ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Epidemiology διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν ένα ποτήρι μπύρα την ημέρα ήταν 31% λιγότερο πιθανό να υποστούν έμφραγμα, καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό συγκριτικά με όσους δεν έπιναν μπύρα.
Η ιστορία
Στην Ευρώπη, σύμφωνα με το sanshmera.gr, η μπίρα έφθασε πιθανότατα από την Αίγυπτο μέσω της Ελλάδας. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος αναφέρει την διαδικασία παραγωγής της στην Ελλάδα, στην οποία χρησιμοποιόταν ο λυκίσκος. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, η μπύρα ήταν γνωστή στις χώρες τής Μεσογείου προτού διαδοθεί η αμπελουργία. Στην Αρχαία Ελλάδα, ωστόσο, η μπύρα δεν επικράτησε και το παλαιότερο ποτό από μέλι αντικαταστάθηκε από το κρασί. Ζυθοπότες θεωρούνταν οι Φρύγες, οι Θράκες και οι Αρμένιοι, ενώ οι Ρωμαίοι, όπως και οι Έλληνες δεν ήταν λάτρεις της μπύρας.
Η ζυθοποιία διαδόθηκε εύκολα στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη, όπου η αμπελουργία δεν ευδοκιμούσε. Οι Κέλτες τής Μέσης Γαλλίας και διάφορα γερμανικά φύλα γνώριζαν την μπίρα από τον 1ο π.Χ. αιώνα. Υπάρχουν πολλές αναφορές (π.χ. από τον Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο) των αρχών της χριστιανικής περιόδου για κατανάλωση ποτών από βύνη από διάφορα γερμανικά και σκανδιναβικά φύλα, καθώς και από τους Κέλτες και τους Σάξονες.
Η μπύρα θεωρείται το εθνικό ποτό της Γερμανίας, όπου η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ανέρχεται σε 104.2 λίτρα. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι στη Βαυαρία, όπου η ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση ξεπερνά το 40% του γερμανικού μέσου όρου. Στο Μόναχο γίνεται κάθε χρόνο, από το 1810, η γιορτή μπίρας με την ονομασία «Oktoberfest» σε ανάμνηση τών εορτών για τους αρραβώνες τού πρίγκιπα διαδόχου Λουδοβίκου και τής πριγκίπισσας Τερέζας.
Δείτε αποσπάσματα της Finos film από τις ταινίες «Γοργόνες και Μάγκες» (1968), «Η Παριζιάνα» (1969) και «Ένας Ξένοιαστος Παλαβιάρης» (1971).
https://www.facebook.com/FinosFilm/videos/703567527162461/