Αυτός είναι ο πραγματικός… Ροβινσώνας Κρούσος που ενέπνευσε τον συγγραφέα Ντάνιελ Ντεφόε

Κόσμος

Ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ ήταν Σκωτσέζος ναυτικός, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια ως ναυαγός σε ένα ακατοίκητο νησί. Πολλοί θεωρούν ότι οι περιπέτειες του αποτέλεσαν την έμπνευση στον συγγραφέα, Ντάνιελ Ντεφόε, για το διάσημο μυθιστόρημά του Ροβινσώνας Κρούσος.

Τον Οκτώβριο του 1704, ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ ταξίδευε με το πλοίο Cinque Ports το οποίο έφτασε σ’ ένα ακατοίκητο νησί ανοικτά των ακτών της Χιλής. Επειδή ο Σέλκιρκ είχε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αξιοπλοΐα του πλοίου ζήτησε να μείνει στο ερημικό νησί, υπολογίζοντας σε μία επόμενη επίσκεψη από άλλο πλοίο. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες τα πέρασε απομονωμένος στο νησί χωρίς καμία ανθρώπινη συντροφιά. Τα μόνα που είχε μαζί του ήταν ένα τουφέκι, πυρίτιδα, εργαλεία ξυλουργού, ένα μαχαίρι, μία Βίβλο, κάποια ρούχα και σχοινί. Κατά το διάστημα αυτό έτρωγε οστρακοειδή και αργότερα αδέσποτες κατσίκες, που τις είχαν αφήσει παλαιότερα κάποιοι ναυτικοί, ενώ άγρια γογγύλια, λάχανα και μαύρο πιπέρι από την περιοχή του προσέφεραν ποικιλία και μπαχαρικά.

Για την ιστορία οι φόβοι του για το πλοίο επιβεβαιώθηκαν καθώς το Cinque Ports πράγματι βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της σημερινής Κολομβίας.

Η πολυαναμενόμενη διάσωση του Αλεξάντερ Σέλκιρκ επήλθε στις αρχές Φεβρουαρίου του 1709 από το πλοίο Duke, ένα κουρσάρικο πλοίο του Γουίλιαμ Ντάμπιερ.

Την 1η Ιανουαρίου 1966 το ερημικό νησί του Σέλκιρκ μετονομάστηκε επίσημα σε νησί Ροβινσώνα Κρούσου.

Ο Ροβινσώνας Κρούσος ήταν το πρώτο σημαντικό λογοτεχνικό έργο του οποίου η ιστορία ήταν ανεξάρτητη από μυθολογίες, θρύλους ή προηγούμενη βιβλιογραφία.

Το βιβλίο εκδόθηκε στις 25 Απριλίου 1719. Πριν το τέλος του έτους, ο πρώτος τόμος εκδόθηκε τέσσερις φορές. Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, κανένα βιβλίο στην ιστορία της δυτικής λογοτεχνίας δεν είχε περισσότερες εκδόσεις, παραλλαγές και μεταφράσεις από τον Ροβινσώνα Κρούσο, με περισσότερες από 700 εναλλακτικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων και παιδικών εκδόσεων με εικόνες και χωρίς κείμενο.

Ο Ροβινσώνας Κρούσος σηματοδότησε την έναρξη της ρεαλιστικής μυθοπλασίας ως λογοτεχνικό είδος. Η επιτυχία του οδήγησε σε πολλούς μιμητές και τα μυθιστορήματα με ναυαγούς έγιναν αρκετά δημοφιλή στην Ευρώπη κατά τον 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα.