Βρέθηκε και αποκαταστάθηκε η χαμένη ταινία «Μπουμπουλίνα» του 1959 με την Ειρήνη Παπά… Πότε θα προβληθεί…

Πολιτισμός

Για πολλά χρόνια, η ταινία «Μπουμπουλίνα» του 1959 με την Ειρήνη Παπά θεωρείτο πως είχε χαθεί. Υπήρχε μόνο ένα σωζόμενο αντίγραφο της ταινίας, μία κασέτα VHS, εγγραφή σε οικιακό βίντεο από παλαιότερη μετάδοση της ΕΡΤ. Η ποιότητά της δεν ήταν καλή.

Το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνειδητοποίησε πως δεν σωζόταν κόπια της ταινίας σε καλή κατάσταση, όταν χρειάστηκαν πλάνα του συγκεκριμένου φιλμ για να ενσωματωθούν στο ντοκιμαντέρ «Το 1821 στον Κινηματογράφο», το οποίο και θα είναι η συνεισφορά του Εργαστηρίου στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακόμη και στο Μουσείο Μπουμπουλίνας στη Θεσσαλία δεν υπήρχε αυτό το φιλμ.

Από έρευνες που έγιναν εντοπίστηκε ένας απόγονος ενός εκ των δύο παραγωγών της ταινίας, ο Αντώνης Μουγνάι, ο οποίος είχε στην κατοχή του τα αρνητικά της ταινίας, τα οποία ελέγχθηκαν και διαπιστώθηκε πως περιείχαν ολόκληρη την ταινία. Δεν υπήρχε, ωστόσο, η οικονομική δυνατότητα για την αποκατάσταση και την ψηφιοποίησή τους. Ανταποκρίθηκαν η Εριέττα Κούρκουλου- Λάτση και ο Φίλιππος Κούρκουλος- Λάτσης και η ταινία τελικά αποκαταστάθηκε και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ στις 25 Μαρτίου 2021, ημέρα της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο διευθυντής του Μουσείου Μπουμπουλίνας και απόγονος της ηρωίδας, Παύλος Δεμερτζής- Μπούμπουλης, ευχαρίστησε το ΕΜΕΚΤ για την εύρεση της ταινίας τόσα χρόνια μετά. Ήταν, όπως είπε, πάντα όνειρο του πατέρα του, Φίλιππου (εμπνευστή και δημιουργού του Μουσείου, που απεβίωσε το 2018), να βρει την ταινία, καθώς ήταν παρών, παιδί πέντε ετών τότε, στα γυρίσματά της. Την ανάγκη να αποκατασταθεί το φιλμ, στο οποίο η διάσημη παγκοσμίως Ελληνίδα ηθοποιός ενσαρκώνει μια Ελληνίδα ηρωίδα, είχαν επισημάνει διεθνώς, οι μελετητές της φιλμογραφίας της Ειρήνης Παπά.

Η ταινία

Η «Μπουμπουλίνα» γυρίστηκε το 1959 από τη ΦΑΡΟΣ ΦΙΛΜ και ήταν αφιερωμένη στην πρώτη από τις δύο πιο καταξιωμένες ηρωίδες της Επανάστασης. Σε αυτή τη βιογραφική αφήγηση, μαζί με τα γεγονότα της προσωπικής της ζωής, συμπυκνώνεται το νόημα της Επανάστασης ως εθνικού ξεσηκωμού μετά 400 χρόνια σκλαβιάς. Τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υποδύεται η Ειρήνη παπά, ο Νίκος Κούρκουλος, σε μία από τις πρώτες εμφανίσεις του στο σινεμά, τον Γιάγκο Γιάννουζα, γιο της Λασκαρίνας Πινότση από τον πρώτο της γάμο με τον Δημητρό Γιάννουζα (τον οποίο ενσαρκώνει ο Ανδρέας Μπάρκουλης).

Πρωταγωνιστούν επίσης οι: Χριστόφορος Νέζερ, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Μιράντα Μυράτ, Γεωργία Βασιλειάδου, Κούλης Στολίγκας, Αρτέμης Μάτσας, Λευτέρης Βουρνάς, Κούλα Αγαγιώτου. Η σκηνοθεσία και το μοντάζ είναι του Κώστα Ανδρίτσου, το σενάριο του Κώστα Ασημακόπουλου και του Νέστορα Μάτσα, η μουσική του Κώστα Καπνίση, η φωτογραφία του Giovanni Varriano και τα σκηνικά και τα κοστούμια του Τάσου Ζωγράφου. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Σύνολο επισκέψεων 1,772 , Σήμερα 3