Δεν το πίστευαν οι επιστήμονες: Τρώει, κοιμάται, ζευγαρώνει… εν πτήσει, επί 10 συνεχείς μήνες

Περιβάλλον

Ένα γνώριμο πουλί στην Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει και τους επιστήμονες όταν άκουγαν πολλά και αποφάσισαν να το μελετήσουν… Από τη δεκαετία του 1950, ακουγόταν ότι κανένα πουλί δεν μπορεί να συναγωνισθεί το πετροχελίδονο στο πέταγμα… Όμως, τώρα Σουηδοί ερευνητές κατάφεραν να το επιβεβαιώσουν. Είναι πια βέβαιο ότι κανένα πουλί στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει τόσο πολύ καιρό στον αέρα, χωρίς να προσγειωθεί.

Το πετροχελίδονο, γνωστό επίσης ως μαυροσταχτάρα ή μαυροσταχτούρα, ζει έως 20 χρόνια , συνολικά στη διάρκεια της ζωής του πετά επτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης, μετ’ επιστροφής. Έχει ανακηρυχθεί πλέον επίσημα από τους επιστήμονες ως ο παγκόσμιος πρωταθλητής των αιθέρων, καθώς μπορεί να πετά συνεχόμενα επί δέκα μήνες χωρίς καμία στάση. Και βεβαίως, όλο αυτό τον καιρό, κοιμάται, τρώει (έντομα), ζευγαρώνει, εν πτήσει!

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λουντ, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Άντερς Χέντενστρεμ, είχαν προσαρτήσει ένα μικροσκοπικό αισθητήρα γεωεντοπισμού σε 13 πουλιά και τα παρακολούθησαν επί μια διετία. Έτσι, οι ερευνητές γνώριζαν πότε τα πετροχελίδονα βρίσκονταν στον αέρα και πότε κατέβαιναν στη γη.

 

Βρήκα ένα πουλί [Αρχείο] - GreekBirdClub

Αποδείχθηκε ότι το πετροχελίδονο -που εμφανισιακά μοιάζει με το χελιδόνι, αλλά ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες πουλιών- περνά μόνο δύο μήνες του χρόνου στη γη, στη βόρεια Ευρώπη, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής του. Τον υπόλοιπο χρόνο πετάει, μεταναστεύοντας κυρίως στην Αφρική. Μερικά πουλιά μπορεί να προσγειώνονται για λίγες ώρες κάποιο βράδυ, αλλά και αυτά περνούν το 99,5% του δεκαμήνου στον αέρα.

Ερώτημα παραμένει πού βρίσκουν την ενέργεια για τόσο μακρινά ταξίδια και πώς συνδυάζουν την πτήση με τον ύπνο. Κάθε μέρα, την αυγή και το δειλινό, για άγνωστο λόγο, τα πετροχελίδονα ανεβαίνουν σε μεγάλα ύψη, δύο έως τριών χιλιομέτρων, αλλά την υπόλοιπη μέρα πετάνε πιο χαμηλά.

Ένα αγαπημένο μέρος συγκέντρωσης αυτών των πουλιών στη μεταναστευτική διαδρομή τους είναι η Λιβερία, όπου κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια πετροχελίδονα μαζεύονται για να κυνηγήσουν τερμίτες – ένα μοναδικό θέαμα. Πηγή, περιοδικό βιολογίας «Current Biology».