Ένας… τσαγκάρης που γοήτευσε με τη φωνή του. Δείτε βίντεο

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 11 Φεβρουαρίου του 2021, έφυγε από τη ζωή, ένας από τους σημαντικούς Έλληνες τραγουδιστές, ο Αντώνης Καλογιάννης.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καισαριανή και ξεκίνησε να εργάζεται ως τσαγκάρης… Όμως, η συνάντησή του, το 1966, με τον Μίκη Θεοδωράκη άλλαξε την πορεία της ζωής του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στους μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ευρώπης και της Αμερικής και να ερμηνεύει στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη.

Η φωνή του συνδέθηκε με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, αγαπήθηκε εξίσου για τα ερωτικά του τραγούδια και τις ερμηνείες του πάνω σε έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Μάριος Τόκας και ο Αργύρης Κουνάδης, σε στίχους μεγάλων ποιητών και στιχουργών όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου και Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Δείτε στο βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ, απόσπασμα όπου ο ίδιος ο Καλογιάννης μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Καισαριανή, ενώ παρακολουθούμε και απόσπασμα από τη συναυλία στο στάδιο Καραϊσκάκη τον Ιούλιο του 1974, όπου ερμηνεύει «Το σφαγείο» υπό τη διεύθυνση του Μ. Θεοδωράκη.