Γιατί κάποιοι καπνιστές δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο… Τι λένε ψυχοθεραπευτές

Υγεία

Η χρήση καπνού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σε 480.000 άτομα κάθε χρόνο… Θάνατοι οι οποίοι θα μπορούσαν να προληφθούν.

Αντίθετα,σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πλήρης διακοπή του τσιγάρου μπορεί να χαρίσει έως και μια δεκαετία ζωής.

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι επιχειρούν να κόψουμε το κάπνισμα κάνουν περίπου έξι ανεπιτυχείς προσπάθειες πριν τα καταφέρουν. Ο κύριος ένοχος είναι η νικοτίνη, η οποία είναι μια εξαιρετικά εθιστική ουσία που πρόκαλεί τόσο ψυχολογική όσο και φυσιολογική εξάρτηση.

Η νικοτίνη, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές, διεισδύει στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το δύσκολα διαπερατό τοίχωμα των κυττάρων που προστατεύει τον εγκέφαλο μας από τυχόν μολύνσεις, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών που συνδέονται με θετικά συναισθήματα, όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, το γλουταμικό, η νορεπινεφρίνη και η ακετυλοχολίνη. K

Και όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε 20 δευτερόλεπτα… Η νικοτίνη λειτουργεί επίσης ως διεγερτικό, και κρατούν δέσμιους τους καπνιστές σε έναν φαύλο κύκλο, που σιγά-σιγά πείθει τον εγκέφαλο ότι χρειάζονται οπωσδήποτε τη νικοτίνη για να αισθάνονται καλά.

Η εξάρτηση από το τσιγάρο, πέρα από τη διάθεση, επηρεάζει και την υγεία μας, αφού μαζί με τη νικοτίνη, εισπνέουμε καρκινογόνες ουσίες, όπως υδροκυάνιο, φορμαλδεΰδη, αρσενικό, αμμωνία και μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι επιβλαβείς χημικές ουσίες δεν υπάρχουν μόνο στα τσιγάρα, αλλά και στον καπνό για πίπες, τα πούρα και το ναργιλέ.

Αυτό σημαίνει ότι το κάπνισμα, ενώ αρχικά μας εθίζει συναισθηματικά, με την πάροδο του χρόνου εθίζει και τον oργανισμό μας. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μας προκαλεί σωματικά συμπτώματα στέρησης, όπως ευερεθιστότητα, ανησυχία, άγχος, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης και κόπωση.

Επιστήμονες επισημαίνουν ότι όλα ξεκινούν από το ότι ο εγκέφαλος και το σώμα συνηθίζουν – ή αλλιώς εθίζονται – στο να χρησιμοποιούν μια ουσία – στην περίπτωσή μας τη νικοτίνη – για τη ρύθμιση των συναισθημάτων και του στρες. Και ο εθισμός σταδιακά επιδρά στην περιοχή του εγκεφάλου που διαμορφώνει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας.