Όταν ο Σωκράτης ήταν σούπερ σταρ… Και σήμερα είμαστε χωρίς σταρ… Βίντεο

Σαν Σήμερα

Σήμερα στις 22:00 ώρα Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί ο 67ος Τελικός του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Λίβερπουλ της Αγγλίας με την συμμετοχή 26 χωρών.

Αρκετά χρόνια πίσω, το 1979 είχε γίνει ο 24ος Διαγωνισμός της Eurovision. Τη χρονιά εκείνη τη χώρα μας εκπροσώπησε η Ελπίδα με το τραγούδι ”Σωκράτης” σε μουσική σύνθεσή Δώρου Γεωργιάδη και στίχους Σώτιας Τσιώτου.

Την Ελπίδα πλαισίωναν στα φωνητικά και τη χορογραφία η Πωλίνα, η Λία Βίσση, ο Γιάννης Σαμψιάρης και ο Στέλιος Γουλιέλμος. Τη βραδιά του τελικού, που έγινε στην Ιερουσαλήμ τις 31 Μαρτίου 1979, μαέστρος της ζωντανής ορχήστρας για το τραγούδι ”Σωκράτης” ήταν ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης.

Το τραγούδι της χώρας μας κατέλαβε τελικά την 8η θέση με 69 βαθμούς. Νικήτρια χώρα αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Ισραήλ με το τραγούδι “Hallelujah” του συγκροτήματος Milk and Honey με 125 βαθμούς.

Με το πέρας του διαγωνισμού, το τραγούδι έκανε εμπορική επιτυχία στο Ισραήλ. Το 2010, ο ισραηλινός τραγουδιστής Σλόμι Σαράνγκα ερμήνευσε ένα ριμέικ του τραγουδιού στην ισραηλινή προεπιλογή της Eurovision. Σαράντα χρόνια μετά την ερμηνεία της στη Eurovision, η Ελπίδα ήταν επίσημη προσκεκλημένη από τον ισραηλινό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kan, για να ερμηνεύσει ζωντανά το “Σωκράτη” στην Τελετή Έναρξης του 2019, που διεξαγόταν στο Τελ Αβίβ.

Νωρίτερα το ίδιο έτος, η Ελπίδα ήταν προσκεκλημένη σε ειδική εκδήλωση του Ισραήλ προς τιμήν της νικήτριας της Eurovision, Νέτα Μπαρζιλάι, για να ερμηνεύσει ξανά το τραγούδι.

Δείτε την ελληνική συμμετοχή το 1979