Απίστευτο… Το τάμα στο μπουκάλι έφτασε στον προορισμό του… μετά από τρία χρόνια. Εικόνα

Και όμως συμβαίνει...

Το τάμα έφτασε στον προορισμό του… Ήταν  ο Πανορμίτης στη Σύμη, ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της χώρας. Για σχεδόν τρία χρόνια «ταξίδευε» μπουκαλάκι με τάμα και τελικά, στις 10 Νοεμβρίου του 2022, έφτασε στον προορισμό του.

Και το τάμα είχε την ημερομηνία 1 Μαρτίου 2020! Και όπως φαίνεται από το σημείωμα που δημοσίευσε η εφημερίδα Ροδιακή, το τάμα ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ηράκλειο Κρήτης…

Το έθιμο να κλείνεις μέσα σε ένα μπουκάλι ένα τάμα και να το ρίχνεις στη θάλασσα με προορισμό τη Μονή, είναι ιδιαίτερα γνωστό και ξεκινά από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πρόκειται για ένα έθιμο κατά το οποίο πιστοί από διάφορα μέρη, όχι μόνο της Ελλάδας, τοποθετούν τα τάματα μέσα σε γυάλινα ή πλαστικά μπουκάλια και τα συνοδεύουν με μια επιστολή ή και χρήματα. Τα ρίχνουν στη θάλασσα με προορισμό τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Πανορμίτη στη Σύμη, μία από τις πιο γνωστές Μονές σε όλη την Ελλάδα, με τα θαύματά της να έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας και να έχουν ταξιδέψει στα πέρα τα του κόσμου.

Εξάλλου υπάρχει παράδοση, ιδίως στους ναυτικούς, να βάζουν μέσα σε μπουκάλια χρήματα και ονόματα για να διαβαστούν κατά τις Ακολουθίες. Άλλωστε, όποιος επισκεφτεί τον Πανορμίτη, θα δει τα αφιερώματα που ταξίδεψαν προς την Ιερά Μονή από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως, στις 12 Ιανουαρίου 2019, όταν το πλήρωμα του πλοίου «Dodekanisos Express» βρήκε ένα μπουκάλι να επιπλέει στη θάλασσα. Ανήκε σε έναν κάτοικο από το χωριό Κορφές της Κρήτης που το έριξε στη θάλασσα του Ηρακλείου με προορισμό την Ιερά Μονή Πανορμίτη στη Σύμη. Ο τουριστικός πράκτορας που το παρέλαβε, το παρέδωσε στον ηγούμενο της Μονής, η οποία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Όπως και την Παρασκευή 11/9/20 στις ακτές της περιοχής Ras al-Hilal στην ανατολική Λιβύη ένας νεαρός Λίβυος βρήκε ένα μπουκάλι με 100 ευρώ και ένα χειρόγραφο μήνυμα στα ελληνικά όπου αναγράφεται: «ευχαριστούμε Πανορμίτη! Πάντα να μας προσέχεις!!!».

Το τάμα στον Πανορμίτη

Σύνολο επισκέψεων 1,503 , Σήμερα 1