Οι ψυχολόγοι απαντούν: Γιατί κάποιοι επιστρέφουν στους πρώην συντρόφους τους;

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Ψυχογραφείν

Όλοι γνωρίζουμε ζευγάρια που χωρίζουν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βρίσκονται ξανά μαζί. Παρά το γεγονός ότι τέτοιου είδους σχέσεις συναντώνται πιο συχνά στους εφήβους και στους νεαρούς ενήλικες, κάθε ηλικιακή ομάδα δύναται να βιώσει τον χωρισμό και την επανασύνδεση στη σχέση.

Οι σχέσεις αυτές συχνά οδηγούν στην ανάδυση έντονων συναισθημάτων, τα οποία φαίνεται να εναλλάσσονται με ταχύτατους ρυθμούς. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να περάσει από έναν κύκλο έντονης αγάπης, θυμού, απογοήτευσης, στεναχώριας και θλίψη μέσα μόνο σε λίγες μέρες.

Γιατί επιστρέφουμε στους πρώην συντρόφους μας;

Ο οριστικός χωρισμός από ένα σύντροφο είναι σίγουρα μια αρκετά δύσκολη διαδικασία. Ακόμη και όταν η σχέση έχει άσχημο τέλος ή κακοποίηση, οι δυο σύντροφοι μπορεί να συνεχίζουν να αγαπούν ο ένας τον άλλον και να βιώνουν πάθος και έλξη.

Επιστημονική μελέτη εντόπισε μια σειρά παραγόντων που ενισχύουν τον κύκλο του χωρισμού-επανένωσης:

  • Πίστη στην επίλυση των προβλημάτων ή στην αλλαγή της συμπεριφοράς του συντρόφου εξαιτίας του χωρισμού.

  • Ισχυρή αίσθηση επένδυσης στη σχέση.

  • Αμφιθυμία: Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να απεχθάνεται την ύπαρξη συγκρούσεων, αλλά να βιώνει την αίσθηση έντονης αγάπης ή εμπιστοσύνης στο σύντροφό του.

  • Αβεβαιότητα αναφορικά με το μέλλον που μπορεί να κινητοποιεί την επανασύνδεση.

  • Αίσθηση οικογενειακού καθήκοντος: Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα ζευγάρια εκείνα που ενώ αισθάνονται δυσφορία εντός της σχέσης, τείνουν να επανασυνδέονται εξαιτίας οικογενειακών υποχρεώσεων.

  • Φόβος μοναξιάς: Η απουσία σχέσης δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά για εκείνους που έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε σχέση. Για κάποιους ανθρώπους, και συγκεκριμένα για εκείνους με άγχος αποχωρισμού ή με περίεργα μοτίβα προσκόλλησης, η μοναχικότητα φαντάζει τρομακτική. Ακόμη και αν βρίσκονται σε μια δυστυχισμένη σχέση, η παραμονή σε αυτήν ή η επανασύνδεση φαίνεται μονόδρομος.

Διαβάστε εδώ ολοκληρο το επιστημονικό άρθρο από το PsychologyNow.gr Γιατί έχουμε την τάση να επιστρέφουμε στους/στις πρώην συντρόφους μας; – PsychologyNow.gr

Σύνολο επισκέψεων 11,508 , Σήμερα 191