Ακόμη δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε χτίστηκε ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους λατρείας

Ταξιδεύοντας...

Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Πανορμίτη είναι ένα ορθόδοξο μοναστήρι, στη Σύμη, στα Δωδεκάνησα. Βρίσκεται στο χωριό Πανορμίτης, στη νότια πλευρά του νησιού και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σημεία λατρείας της Σύμης.

Πότε ακριβώς χτίστηκε το μοναστήρι δεν είναι γνωστό. Πάντως, οι αρχαιολογοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν ενδείξεις, όχι αποδείξεις,  ότι ανεγέρθηκε γύρω στο 450 μ.Χ., στο σημείο όπου βρισκόταν αρχαίος ναός, αφιερωμένος στο θεό Απόλλωνα.

Μαζί με την Πάτμο θεωρούνται τα δύο μεγαλύτερα προσκυνήματα της Δωδεκανήσου. Το μοναστήρι διαθέτει ξενώνες όπου μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 500 άτομα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η βοτσαλωτή αυλή με ωραία γεωμετρικά σχέδια. Το καμπαναριό της είναι παρόμοιο με αυτό της μονής Ζαγκόρσκ, κοντά στη Μόσχα.

Στο σκευοφυλάκιο του μοναστηριού φυλάγονται τάματα, τα οποία βάζουν σε μπουκάλια οι πιστοί από κάθε γωνιά της Γης και λέγεται ότι τα «ξεβράζει» η θάλασσα. Σύμφωνα με τους ντόπιους, αν κάποιο τάμα δεν εκπληρωθεί, ο Άγιος πηγαίνει και το παίρνει μόνος του και για το λόγο αυτό τον αποκαλούν καλοπροαίρετα «κλέφτη».

Στη δεξιά πλευρά του ναού βρίσκεται το εικονοστάσι με την ασημένια εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, που θεωρείται ο προστάτης Άγιος του νησιού και ο προστάτης των ναυτικών στα Δωδεκάνησα.

Η εικόνα έχει ύψος δύο μέτρα και η μορφή του Αγίου είναι καλυμμένη με φύλλα από ασήμι. Σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει πάνω στην εικόνα, αυτή φιλοτεχνήθηκε το 1724 από το τεχνίτη Ιωάννη τον Πελοποννήσιο ενώ υπάρχει ο θρύλος ότι η εικόνα εμφανίστηκε ως εκ θαύματος, αφαιρέθηκε και επανεμφανίστηκε στο ίδιο μέρος. Φωτό, Christina

Σύνολο επισκέψεων 1,087 , Σήμερα 1