Πάμε βόλτα στο Γιουσουρούμ;

Ταξιδεύοντας...

Το 1910 μεταφέρθηκε στην πλατεία Αβησσυνίας το παζάρι μεταχειρισμένων ειδών, το οποίο μέχρι τότε γινόταν στην πλατεία Δημοπρατηρίου. Οι Αθηναίοι συνήθιζαν να δίνουν και δεύτερα ονόματα στις περιοχές, κάτι σαν τα παρατσούκλια των ανθρώπων.

Έτσι μέχρι το 1875 η περιοχή ονομαζόταν «Μαγγανάρια», γιατί στους δρόμους προς την πλευρά της Ερμού βρίσκονταν συγκεντρωμένοι οι μαγγανάρηδες, δηλαδή οι τεχνίτες του μεταξιού. Η πιο διαχρονική ονομασία της πλατείας όμως είναι το «Γιουσουρούμ» και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Το όνομα προήλθε από τον Εβραίο Ηλία Γιουσουρούμ, ιδιοκτήτη του πρώτου παλαιοπωλείου στα τέλη του 19ου αιώνα. Η οικογένεια Γιουσουρούμ είχε έρθει το 1863 από τη Σμύρνη. Ο έμπορος Νώε Γιουσουρούμ, πρόγονος του παλαιοπώλη ήταν ήδη πολύ συμπαθής στους Αθηναίους και τελικά η πλατεία πήρε το όνομά τους, που στα εβραϊκά σημαίνει «άνθρωπος του θεού». Στην περίφημη πλέον πλατεία, διέμενε ο εκάστοτε πρόεδρος των παλαιοπωλών, σε ένα αρχοντικό που έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα και λειτουργεί σαν καφετέρια.

Αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας από τότε που μεταφέρθηκε το παζάρι στην πλατεία Αβησσυνίας, το Γιουσουρούμ λειτουργεί έως σήμερα. Κάθε Κυριακή συγκεντρώνονται στην περιοχή δεκάδες μικροπωλητές με κάθε λογής αντικείμενα. Έπιπλα, βιβλία, παλιά αντικείμενα οικιακής χρήσης, δίσκοι βινυλίου και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα εκτίθενται στο πιο παλιό παζάρι της Αθήνας.