Αυτό το μπαχαρικό συστήνουν οι γιατροί, εκτός από χάπια, για τους πόνους στις αρθρώσεις σας

Διατροφή

Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ίσως το πιο συχνό πρόβλημα, όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία… O πόνος αυτός δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε μια μόνιμη κατάσταση που δυσκολεύει την καθημερινότητα. Ενδέχεται όμως να αποτελέσει μια ήπια, παροδική κατάσταση.

Εκτός από τη φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων που προκαλεί η πάροδος των ετών, ο πόνος μπορεί να προέρχεται από τραυματισμούς ή από διάφορες ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.α. και να επηρεάσει διάφορα μέρη του σώματος, με πιο συνηθισμένα το ισχίο, τον ώμο και το γόνατο.

Συνήθως οι γιατροί συνταγογραφούν διάφορα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, ενώ οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν ισχυρότερα φάρμακα. Όμως, μια φυσική λύση που έχει αποδειχτεί πως συμβάλλει σημαντικά στην μείωση του πόνου σε άτομα με αρθρίτιδα είναι ο κουρκουμάς. Το μπαχαρικό αυτό περιέχει κουρκουμίνη, την ουσία που του δίνει το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα του, αλλά είναι και εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία μας.

Πόνοι στις αρθρώσεις: Οι πιθανές αιτίες σε εικόνες - Onmed.gr

Η κουρκουμίνη έχει αντιοξειδωτική δράση, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες και λόγω αυτών των ιδιοτήτων της  μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο στις αρθρώσεις και από τους μυϊκούς πόνους. Μερικοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να λαμβάνουν κουρκουμά σε μορφή συμπληρώματος, που συνήθως συνδυάζεται με μια ένωση που ονομάζεται πιπερίνη (βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι), η οποία βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Ήδη έχουν καταγραφεί δεκάδες έρευνες επιστημόνων που υποδεικνύουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τα φλεγμονώδη συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους υγιείς ιστούς και δημιουργείται φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβη των ιστών και των αρθρώσεων. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κουρκουμά βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά και του εκχυλίσματος κουρκουμίνης σε ασθενείς με αρθρίτιδα. Όσοι έλαβαν 1.000mg κουρκουμίνης καθημερινά για 8-12 εβδομάδες μείωσαν το αίσθημα πόνου και τη φλεγμονή, κοινά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Σύνολο επισκέψεων 913 , Σήμερα 1