Αυτές οι τροφές “ρουφάνε” τη διάθεσή σας. Προκαλούν κούραση και πρέπει να τις αποφεύγετε

Διατροφή

Είναι γεγονός, το επισημαίνουν και οι επιστήμονες, ότι οι διατροφικές μας επιλογές καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα ενέργειας και την ικανότητα συγκέντρωσής μας.

Σύμφωνα με διατροφολόγους, υπάρχουν τροφές που μας χαρίζουν ενέργεια και άλλες που μας τη… ρουφάνε και πρέπει να τις αποφεύγουμε.

Τέτοιες τροφές που προκαλούν κούραση στον οργανισμό μας είναι:

Η ζάχαρη

Η ζάχαρη βρίσκεται σε επιδόρπια ζαχαροπλαστικής, σε συσκευασμένα δημητριακά, μπορεί όμως να βρεθεί και σε τρόφιμα όπως το κέτσαπ, οι σάλτσες για σαλάτες και τα αλμυρά είδη. Τα προστιθέμενα και επεξεργασμένα σάκχαρα επιδεινώνουν τη φλεγμονή και κατακλύζουν τον οργανισμό με περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζεται, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει αυξημένο άγχος και ασταθή επίπεδα διάθεσης. Επειδή η ζάχαρη έχει εθιστική δράση, όσο λιγότερη από αυτήν τρώτε, με την πάροδο του χρόνου, τόσο λιγότερο θα την λαχταράτε.

Το λευκό ψωμί και τα αρτοποιήματα

Οι τροφές από επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι συνήθως έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα περισσότερο από τις υπόλοιπες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση ενέργειας, η οποία στη συνέχεια πέφτει και απότομα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κατάκοποι. Μια καλύτερη επιλογή είναι το ψωμί σας να είναι ολικής άλεσης.

Τα πατατάκια

Τα περισσότερα τραγανά σνακ και πατατάκια περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, κακά λιπαρά και πολύ αλάτι. Όταν οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγεται ένα άγευστο και πιθανόν επικίνδυνο υποπροϊόν, η ακρυλαμίδη. Ταυτόχρονα, οι λιπαρές τροφές φαίνεται πως συνδέονται με μεγαλύτερα επίπεδα νύστας. Αντί για πατατάκια προτιμήστε ξηρούς καρπούς.

Επεξεργασμένα δημητριακά

Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης, σιροπιού φρουκτόζης κ.ο.κ., και επειδή, συνήθως, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, καθώς η μερίδα μας πάντα ξεπερνάει την κανονική, φορτώνουμε τον οργανισμό μας με πολύ ζάχαρη. Η ζάχαρη, όπως ίσως ξέρετε, συνδέεται με τη χρόνια κούραση. Προτιμήστε αντί για επεξεργασμένα δημητριακά, βρόμη χωρίς ζάχαρη, η οποία χωνεύεται πιο αργά και σας κάνει καλό, χωρίς να προκαλεί κούραση.

Τα τηγανητά

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα τηγανητά τρόφιμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη στη ζωή τους, σύμφωνα με μία μελέτη επιστημόνων που έγινε σε 715 εργάτες εργοστασίων που μέτρησε τα επίπεδα κατάθλιψης, ανθεκτικότητας και κατανάλωσης τηγανητού φαγητού. Τα τηγανητά φαγητά είναι πιθανό να «σκοτώσουν» τη διάθεση επειδή συνήθως τηγανίζονται σε ανθυγιεινά λίπη. Τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για το λίπος στη διατροφή έχει αλλάξει. Τώρα οι διατροφολόγοι κάνουν διάκριση ανάμεσα στα «κακά λίπη» (δηλαδή, μαργαρίνη, υδρογονωμένα έλαια), τα οποία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, και τα «καλά λίπη» (δηλαδή αβοκάντο, ελαιόλαδο) που μπορούν να βοηθήσουν στην ευεξία.

Τα τεχνητά γλυκαντικά

Τα υποκατάστατα ζάχαρης είναι ολοένα και πιο κοινά σε τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι «υγιεινά», βοηθώντας σας να μειώσετε τις θερμίδες. Η επιστήμη, όμως, υποστηρίζει ότι πολλά τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να συμβάλουν στην κατάθλιψη. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κυρίως μέσω ποτών διαίτης, είναι πιο καταθλιπτικοί από εκείνους που δεν τις καταναλώνουν. Ακόμη χειρότερα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι τοξικά για τον εγκέφαλο, μεταβάλλοντας τις συγκεντρώσεις των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Για να μειώσετε τα τεχνητά γλυκαντικά, βάλτε φυσικά γλυκαντικά όπως μέλι ή νέκταρ αγαύης στα ποτά σας.