Επιστήμονες: Αυτό το φρούτο προστατεύει από μία «ύπουλη» νόσο, ειδικά τις γυναίκες

Διατροφή

Η οστεοπόρωση είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις των οστών. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την  εμμηνόπαυση και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μία «ύπουλη» νόσος. Η απουσία συμπτωμάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι χαρακτηριστικό της. Μπορεί να περάσουν χρόνια με συνεχή αλλοίωση της οστικής μάζας έως ότου εμφανιστεί το πρώτο σύμπτωμα που είναι το κάταγμα.

Ωστόσο, επιστήμονες πιστεύουν ότι η διατροφή μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των οστών. Και προτείνουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, που είναι γνωστά για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Αυτό όμως που αποκαλύπτει νέα έρευνα είναι ότι αποτελεί την καλύτερη επιλογή φρούτου για τις γυναίκες άνω των 50 που θέλουν να θωρακίσουν τα οστά τους.

Η κατανάλωση δαμάσκηνων θα μπορούσε να βοηθήσει, ειδικά, τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες να αποτρέψουν ορισμένους φλεγμονώδεις παράγοντες, που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οστεοπόρωσης.

Ερευνητές μελετώντας περισσότερες από 18 έρευνες, βρήκαν πως τα δαμάσκηνα περιέχουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ακόμα και να αντιστρέψουν την απώλεια των οστών. Συγκεκριμένα, τα δαμάσκηνα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, χαλκό, βιταμίνη K, βιταμίνη Α και πολλές φαινολικές ενώσεις, έναν τύπο δηλαδή αντιοξειδωτικών. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν τους λόγους για τους οποίους οι ερευνητές πιστεύουν πως μπορούν να διατηρήσουν την υγεία των οστών μετά την εμμηνόπαυση, μειώνοντας παράλληλα το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.

Λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, τα δαμάσκηνα βοηθούν επίσης στην καταστολή της φλεγμονής. Οι κλινικές δοκιμές βρήκαν ευεργετικά αποτελέσματα στα άτομα που καταναλώνουν 50 έως 100 γραμμάρια δαμάσκηνων την ημέρα.

Οι έρευνες έδειξαν πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να πείσουν την μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα να τα εντάξει στη διατροφή της.

xerete_ti_tha_symvei_an_trote_12_damaskina_ti_mera.jpg