Σε αυτό το χωριό σκάβουν, σκάβουν… Ψάχνουν ακόμα τον θησαυρό των Οθωμανών… Βίντεο, εικόνες

Ο τόπος μας

Η Πογδόριανη είναι το χωριό της Ηπείρου που ο Σουλεϊμάν εξόρισε την μητέρα του και τη σύζυγο του και πολλοί ακόμη και σήμερα μιλούν για έναν… θησαυρό κρυμμένο…  Λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στο Όρος Κασιδιάρη βρίσκεται το χωριό με την σημερινή ονομασία Άνω Παρακάλαμος. Ένα χωριό που τους χειμερινούς μήνες φιλοξενεί μόλις και μετά βίας 25 μόνιμους κατοίκους.

Αυτό το μικρό χωριό στο παρελθόν φιλοξένησε τόσο την μητέρα του Σουλεϊμάν του μεγαλοπρεπή όσο και τη πιο γνωστή από τις συζύγους του Χουρέμ. Οι κόντρες αυτών των δύο γυναικών έμειναν κυριολεκτικά στην ιστορία και δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Σουλεϊμάν χρειάστηκε να τις χωρίσει, προκειμένου να εξομαλυνθεί το κλίμα εντός του παλατιού.

Ο Σουλεϊμάν είχε χρίσει ως δεσποτάτο της μητέρας του ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Πογδόριανης η οποία συγκαταλέγει τα σημερινά χωριά του Παρακαλάμου, του Άνω Παρακαλάμου όπου θεωρούνταν και το κέντρο του Δεσποτάτου, το Παλαιό Μαυρονόρος ( σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και οι κάτοικοι του ζουν στο νέο Μαυρονόρος ) και την Σιταριά χωριά τα οποία σήμερα αποτελούν μαζί με κάποια ακόμα τον Δήμο Καλαμά.

Η Πογδόριανη γνώριζε τεράστια οικονομική άνθηση και θεωρούνταν κέντρο του εμπορίου. Οι κάτοικοι της περιοχής απολάμβαναν της ελευθερίες που είχαν από την Βαλιδέ Σουλτάνα και διατηρούσαν τόσο την θρησκευτική τους ελευθερία όσο και αυτή της διατήρησης της γλώσσας τους. Προς το τέλος όμως της ακμής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το μέρος λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε από ομάδες αντάρτικων σωμάτων που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο και ήταν σε συνεννόηση με την Ηπειρωτική Εταιρεία.

Οι αντάρτες αντιμετώπισαν με επιτυχία τους Τούρκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, χωρίς να διασώσουν τα πολύτιμα τιμαλφή αλλά και χρήματα της εποχής που υπήρχαν στην κατοικία της Βαλιδέ Σουλτάνας. Αυτό δημιούργησε λοιπόν ένα τεράστιο μύθο που υπάρχει μέχρι και τις μέρες μας και πολλοί πιστεύουν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του θησαυρού που υπήρχε στο συγκεκριμένο χωριό στο σπίτι που διέμενε και άνηκε στην Βαλιδέ Σουλτάνα βρίσκεται μέχρι και σήμερα κρυμμένο καλά σε κάποιο σημείο του χωριού.

Το χωριό της Ηπείρου όπου ο Σουλεϊμάν εξόρισε τη μητέρα και τη γυναίκα του. Το 1912 η Πογδόριανη λεηλατήθηκε και κάηκε από τους τούρκους - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι κάτοικοι βλέπουν αγνώστους να περιφέρονται στο χωριό τους για λίγες μέρες, κάποιοι από αυτούς να σκάβουν και μετά εξαφανίζονται. Μάλιστα κάποιοι δεν έχουν διστάσει να αγοράσουν έναντι αδράς αμοιβής κάποιο από τα εναπομείναντα σπίτια του χωριού, εγκαταλελειμμένα ή όχι και μετά τα γκρεμίζουν, αναζητώντας στα θεμέλιά τους το θησαυρό. Έχει παρατηρηθεί το γεγονός κάποιοι από αυτούς να τα επιστρέφουν χωρίς ανταλλάγματα στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους, απογοητευμένοι…

Με καταγωγή από τον Άνω Παρακάλαμο ήταν και ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς, αν και ο ίδιος  γεννήθηκε στη Μασσαλία, έζησε στην Αθήνα και πολέμησε θυσιάζοντας την ζωή του στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας. Χαρακτηριστικό είναι πως ερείπια από το πατρικό του πατέρα του Μιχαήλ Μελά διασώζονται μέχρι και σήμερα και βρίσκεται στην έξοδο του χωριού προς την Παηδονιά.

Δείτε ένα εκπληκτικό βίντεο από την ομάδα up stories

Σύνολο επισκέψεων 1,743 , Σήμερα 5