SOS… “Ελάτε να εγκατασταθείτε στο νησί”. Οδεύει στην ερήμωση αυτό το ξεχασμένο ελληνικό νησί…

Ο τόπος μας

Έναν μικρό γραφικό νησάκι, στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου, που ανήκει διοικητικά στο δήμο Πάτμου, εκπέμπει SOS… Μόλις 40 είναι οι κάτοικοί στους Αρκιούς οι οποίοι, πέρα από τα καθημερινά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, επέλεξαν να κρατούν τις δικές τους «Θερμοπύλες» στο κομμάτι αυτό του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Οι Αρκιοί είναι για τους ανθρώπους αυτούς μια συνειδητή επιλογή ζωής, μιας ζωής… αλλιώς με τόσες δυσκολίες, αλλά και με μεγάλες και ανεκτίμητες χαρές, που πολλοί από εμάς ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε…

Το Δημοτικό Σχολείο του νησιού έχει έναν και μοναδικό μαθητή και μία δασκάλα, τη Μαρία-Φαίδρα Τσιαλέρα, Θεσσαλονικά στην καταγωγή, που αγωνίζεται να τον στηρίξει σε αυτόν τον μικρό τόπο, όσο αυτό είναι εφικτό…

Πρόκειται για τη δασκάλα που έχει βραβευτεί και από την Ακαδημία Αθηνών, «για την αφοσίωση και τη συνέπεια με την οποία εκτελεί τα καθήκοντα της».

Αρκιοί Δωδεκανήσου: Μια δασκάλα, ένας μαθητής, μια προσπάθεια - ert.gr

Μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου η κ. Τσαλιέρα είπε πως «αν δεν βρεθούν μαθητές, το σχολείο του χρόνου θα τεθεί σε αναστολή με την προοπτική να κλείσει εντελώς». Όπως είπε, «το νησί των Αρκιών ακολουθεί μία καταστροφική πορεία που θα οδηγήσει σε μερικά χρόνια στην ερήμωσή του, λόγω του οξυμένου, πλέον, δημογραφικού προβλήματος. Νεαρές οικογένειες δεν υπάρχουν, κίνητρα για να κατοικήσουν στο νησί δεν υπάρχουν, κατά συνέπεια δεν υπάρχει ούτε ανάπτυξη, ούτε αύξηση του πληθυσμού, ούτε παιδιά».

Η κ. Τσαλιέρα καταβάλει προσπάθειες για να βρεθούν οικογένειες που θα επιθυμούσαν να ζήσουν στο νησί. «Απέδωσαν καρπούς», λέει χαρούμενη, προσθέτοντας πως «έχουν βρεθεί οι πρώτες που είναι αποφασισμένες να έρθουν στους Αρκιούς. Υπάρχει δυσκολία στην ανεύρεση χορηγών για την οικονομική τους στήριξη, που θα αφορά τα πρώτα δύο έτη, μέχρι να μπορέσουν να δημιουργηθούν κάποιες θέσεις εργασίας. Το κόστος ανέρχεται περίπου στα 9.000 ευρώ ετησίως για κάθε οικογένεια (ενοίκιο, επίδομα μηνιαίο και τρόφιμα). Αν καταφέρουμε να φέρουμε την πρώτη οικογένεια μέσα στους επόμενους μήνες, αυτό θα ήταν για μας η μεγαλύτερη ευτυχία, γιατί το σχολείο μας δεν θα κλείσει, το νησί σιγά σιγά θα ζωντανέψει και παράλληλα θα αρχίσει να αναπτύσσεται, χωρίς βέβαια να επηρεάζεται το φυσικό του περιβάλλον και η ήρεμη ζωή σ’ αυτό».

Η δασκάλα των Αρκιών απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Πάτμου, αλλά και γενικότερα στην Πολιτεία, ώστε να σταθούν αρωγοί σε αυτό το εγχείρημα, που είναι, κατά την κ. Τσαλιέρα, «υψίστης σημασίας για το παρόν και το μέλλον του νησιού και του σχολείου μας».

Οι Αρκιοί στην αρχαιότητα ονομαζόταν Αρκίτις και στον σύγχρονο οικισμό τους (Πόρτο – Αυγούστα) έχει κτιστεί στο μυχό όρμου σε ύψωμα του οποίου υπάρχουν υπολείμματα πύργου και οχυρού του 4ου αι. π.Χ. με ενδιαφέροντα διάκοσμο και λατρευτική δραστηριότητα στην αρχαιότητα.

Η θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Κουμαρός μαζί με τη ζώνη αιγιαλού της νησίδας Κουμαρός, στα βόρεια του νησιού, έχει χαρακτηριστεί θαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος. Όλο το σύμπλεγμα έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα είδη: Μαυροπετρίτης, Αιγαιόγλαρος, Θαλασσοκόρακας, και Μύχος της Μεσογείου.

Σύνολο επισκέψεων 857 , Σήμερα 1