Οι νησιώτες που “σπάνε” τα όρια ζωής… Είναι η διατροφή τους; Πάντως δεν είναι μόνο τα γονίδια

Διατροφή

Η Ικαρία είναι ανάμεσα στις μόλις πέντε περιοχές του πλανήτη, όπου το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων είναι κατά πολύ υψηλότερο από αυτόν του μέσου πληθυσμού. Πολλοί επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροβιότητας των Ικαριωτών, γνωρίζοντας ότι τα γονίδια μας επηρεάζουν την μακροζωία σε ποσοστό λιγότερο από το 25%.

Επομένως ήθελαν να δουν αν η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την… επίδοσή τους. Σίγουρα, πάντως, η μακροζωία τους δεν οφείλεται σε αυτό που έχει επικρατήσει ότι οι Ικαριώτες ζουν μια μακάρια και χωρίς άγχος ζωή. Οι κάτοικοι της Ικαρίας, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν στρες και μάλιστα, όπως και οι ίδιοι υποστηρίζουν, πολλές φορές στρες επιβίωσης, αφού οι περισσότεροι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και ένας πολύ κρύος χειμώνας είναι ικανός να καταστρέψει την παραγωγή τους.

Όμως, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η μακροβιότητά τους σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο που διαχειρίζονται το στρες. Και πρωτεύοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζουν τρεις παράγοντες: η διατροφή, η άσκηση και οι στενές κοινωνικές τους σχέσεις. Οι τρεις αυτοί παράγοντες εξηγούν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ στην Ευρώπη μόλις το 0,1% του πληθυσμού είναι άνω των 90 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό στο νησί της Ικαρίας είναι δεκαπλάσιο.

Επίσημα στοιχεία από έρευνες των Ηνωμένων Εθνών δείχνουν πως η αναλογία γυναικών προς άνδρες ηλικίας άνω των 80 ετών είναι περίπου 2 προς 1, ενώ στη μελέτη των κατοίκων της Ικαρίας η αναλογία ήταν πολύ μικρότερη (1,1 προς 1), ένα γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι άντρες από την Ικαρία ζουν περισσότερο από τους άνδρες του υπόλοιπου κόσμου. Έχει παρατηρηθεί επίσης πως ποσοστά επιπολασμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου και Αλτσχάιμερ είναι πολύ χαμηλότερα στην Ικαρία σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ικαρία : Ζητούν από τον 25χρονο εφοπλιστή που έσπασε την καραντίνα να πληρώσει την αεροδιακομιδή - ΤΑ ΝΕΑ

Το αποτέλεσμα είναι πως οι Ικαριώτες δεν ζουν μόνο περισσότερο αλλά και καλύτερα. Και ένας από τους λόγους, σε ό,τι έχει να κάνει με τη διατροφή, είναι η παντελής απουσία του πρόχειρου φαγητού – του γνωστού και ως τζανκ φουντ. Οι Ικαριώτες, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, αποφεύγουν να καταναλώνουν τρόφιμα που έχουν υποστεί επεξεργασία όπως χοτ ντογκ και κοτομπουκιές, αλλά και αναψυκτικά τύπου cola.

Η διατροφή τους χαρακτηρίζεται από πολύ μικρή κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψάρι, χαμηλότερη κατανάλωση υδατανθράκων από τη μεσογειακή, με αρκετά ωστόσο φρούτα και λαχανικά, ενώ στηρίζεται στην κατανάλωση του πολύτιμου ελληνικού ελαιόλαδου και ξηρών καρπών, τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.

Όσπρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί και λιγότεροι υδατάνθρακες από τη μεσογειακή διατροφή. Και βέβαια οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στα μυστικά της ικάριας διατροφής είναι ότι τρώνε ότι έχει ορίσει η φύση ακολουθώντας την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών. Γιατί άλλωστε να καταναλώνει κάποιος φράουλες τον χειμώνα, όταν είναι καλοκαιρινό φρούτο; αναρωτιούνται οι επιστήμονες. Πληροφορίες ΑΜΠΕ.