Δοκίμασαν 35.000 διαφορετικά τυριά και το δικό μας αναδείχθηκε στα καλύτερα του κόσμου

Διατροφή

Νέα παγκόσμια αναγνώριση για τη γραβιέρα Νάξου…

Το Taste Atlas 2023 ανέδειξε το ελληνικό τυρί στα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου, ξανά! Στον διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν από τις συμμετοχές μόνο 23.863, ως έγκυρες.

Η Γραβιέρα Νάξου αποτελεί Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση, είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).

Η Γραβιέρα Νάξου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρής ηλικίας, διότι παρέχει πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξή τους.

Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς. Στις προδιαγραφές που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιγράφεται σαν σκληρό υποκίτρινο τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα, με ευχάριστη γεύση και ελαφρό άρωμα προπιονικής ζύμωσης. Έχει μέγιστη υγρασία 38% κατά βάρος και ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα 40% επί ξηρού βάρους. Παράγεται σε στρογγυλά κεφάλια των 1-2, 3-4 και 8-9 κιλών.

Ως “γραβιέρα Νάξου” μπορεί να ονομάζεται μόνο αυτός ο τύπος του τυριού που παράγεται στη Νάξο από γάλα ζώων που εκτρέφονται στο νησί.

Aναλυτικά η λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023:

10. Comté, Γαλλία

9. Reblochon, Γαλλία

8. Grana Padano, Ιταλία

7. Graviera Naxou, Ελλάδα

6. Saint-André, Γαλλία

5. Queijo Serra da Estrela, Πορτογαλία

4. Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία

3. Stracchino di Crescenza, Ιταλία

2. Burrata, Ιταλία

1. Parmigiano Reggiano, Ιταλία