Έχασε τη ζωή του τρεις μήνες μετά από το γεγονός που αποτυπώνεται στο έργο. Βίντεο εις μνήμην…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου 1824, ο Άγγλος ποιητής, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και μεγάλος φιλέλληνας, Τζορτζ Γκόρντον Μπάιρον, 6ος Βαρώνος Μπάιρον, γνωστός ως Λόρδος Βύρων, πέθανε από πυρετό στο Μεσσολόγγι, σε ηλικία 36 ετών.

Η σημερινή Ημέρα, επέτειος του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί από το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Ο George Gordon Byron ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού και της βρετανικής ποίησης, που συνέδεσε το όνομά του με τη στήριξη των επαναστατικών κινημάτων στην Ιταλία και την Ελλάδα. Η συμβολή του στην ενίσχυση του ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας υπήρξε σημαντική, ενώ δαπάνησε μεγάλα ποσά από την προσωπική του περιουσία για τη συντήρηση του ελληνικού στόλου, τη συγκρότηση στρατιωτικού αποσπάσματος Σουλιωτών και την εξασφάλιση του πρώτου δανείου προς την επαναστατημένη Ελλάδα από το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου.

Το έργο “Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι”, είναι του ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (λάδι σε μουσαμά, 155 x 213 εκ.) και παρουσιάζεται στην έκθεση “Το 1821 ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ”, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Το 1861 ο ζωγράφος Θεόδωρος Βρυζάκης απεικόνισε την άφιξη του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, τον Ιανουαριο του 1824. Η σκηνή αποτυπώνει τη δημοφιλία του φιλέλληνα ευγενούς, ο οποίος φθάνει ευτυχής στον τόπο, όπου έμελλε να χάσει τη ζωή του τρεις μήνες αργότερα, και την πάνδημη υποδοχή που είχε οργανώσει για εκείνον ο παριστάμενος Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Όπως έγραφε ο Τύπος στο Μεσολόγγι: «όλαι αι τάξεις των εγκατοίκων τον υπεδέχθησαν με προπομπήν μεγίστην, εις επίδειξιν της οφειλόμενης ευγνωμοσύνης προς άνδρα συντελεστικώτατον εις του Ελληνικού έθνους την αναγέννησιν».

Στο βίντεο, παραγωγής του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού. Αποσπάσματα από το έργο του λόρδου Βύρωνα διαβάζει, ο Γιάννης Μπέζος.