Έκκληση για αίμα… Άδειασαν τα ψυγεία στα νοσοκομεία. Αναβάλλονται μεταγγίσεις και χειρουργεία

Υγεία

Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα καταγράφονται στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να απευθύνουν έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στις αιμοδοσίες και να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους ένα «δώρο ζωής».

Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας επισήμανε πως καθημερινά απαιτούνται στη Θεσσαλονίκη περίπου 50-60 φιάλες αίματος για τη μεσογειακή αναιμία και πως οι ελλείψεις οδηγούν σε αναβολές μεταγγίσεων ή σε υπομεταγγίσεις. Όπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, «υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα ψυγεία. Τις τελευταίες 15 ημέρες οι πάσχοντες υπομεταγγίζονται. Ενώ πρέπει να λάβουν δύο φιάλες αίματος, σε κάθε μετάγγιση, ανά δεκαπενθήμερο, είτε λαμβάνουν το μισό ή αναβάλλεται η μετάγγιση. Δεν λαμβάνουν αίμα για την υγεία τους, για τον οργανισμό τους. Η μετάγγιση αίματος είναι θεραπεία πρώτης γραμμής για έναν πάσχοντα με μεσογειακή αναιμία. Δεν είναι ένα φάρμακο που θα το βρούμε στο φαρμακείο και θα το αγοράσουμε, αλλά για το αίμα που θα δώσει ο συνάνθρωπος μας».

Παίδων «Αγία Σοφία»: Σοβαρές ελλείψεις σε αίμα. Μόνο μια μονάδα σε ...

Ο Σύλλογος απηύθυνε έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες τονίζοντας πως λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία και πως η αιμοδοσία είναι μία ασφαλής διαδικασία και το προσωπικό των αιμοδοσιών τηρεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, επείγουσα έκκληση προς όλους τους πολίτες να προσφέρουν αίμα απευθύνει και το Σωματείο των Εργαζομένων και το προσωπικό της Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. «Λόγω συνεχιζόμενων αυξημένων αναγκών σε αίμα αναβάλλονται χειρουργεία» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και καλούν «όσους μπορούν να προσφέρουν αίμα, ανεξαρτήτως ομάδας, να προσέρχονται στην αιμοδοσία του νοσοκομείου”.