Έλληνες επιστήμονες πολύ κοντά στη θεραπεία κατά του κορωνοϊού… Οι κλινικές δοκιμές

Υγεία

Επιστήμονες, της Αιματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, παρατήρησαν ότι ασθενείς, των οποίων ο οργανισμός πολλαπλασιάζει τα ειδικά για τον ιό Τ-λεμφοκύτταρα, αντεπεξέρχονται με καλά αποτελέσματα στη νόσο, ενώ, αντιθέτως, ασθενείς που δεν μπορούν να τα πολλαπλασιάσουν οδηγούνται συχνά στις ΜΕΘ ή μπορεί και να καταλήξουν.

Τα αποτελέσματα από τις δύο πρώτες φάσεις των κλινικών μελετών κρίθηκαν από τους ερευνητές, εντυπωσιακά: μείωση της θνητότητας κατά 52% στους βαριά νοσούντες και ταχύτερη ανάρρωση. Στην έρευνα συμμετείχαν 90 ασθενείς από τους οποίους οι 60 έλαβαν τη θεραπεία με τα Τ-λεμφοκύτταρα και οι 30 έλαβαν μόνο την πρότυπη φροντίδα.

Χάρη στα κυτταρικά προϊόντα των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία παρήχθησαν από δότες οι οποίοι είχαν νοσήσει και ανέρρωσαν, σώθηκαν δεκάδες ζωές. Το Νοσοκομείο Παπανικολάου διαθέτει μεγάλο αριθμό κυτταρικών προϊόντων που ξεπερνά τις 300 δόσεις και η έρευνα εισέρχεται πλέον στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

Σημειώνεται ότι την έρευνα αρχικά είχε χρηματοδοτήσει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» με 230.000 ευρώ. Η Επιτροπή θα ενισχύσει εκ νέου την προσπάθεια των Ελλήνων επιστημόνων, αυτή τη φορά με 100.000 ευρώ για τη διεξαγωγή της τρίτης φάση των κλινικών δοκιμών του φαρμάκου.

Σύνολο επισκέψεων 1,997 , Σήμερα 2