Το ελληνικό νησί που έχει γοητεύσει τους Σουηδούς. “Συνδέει με μοναδικό τρόπο μύθους και πραγματικότητα”

Ο τόπος μας

Στην ιστοσελίδα του Vagabond, του δημοφιλέστερου ταξιδιωτικού περιοδικού της Σουηδίας φιλοξενείται αφιέρωμα που επιχειρεί να γοητεύσει τους εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες του κορυφαίου σκανδιναβικού μέσου, με εικόνες και βίντεο από πολλά διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, όπως τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τις Σποράδες, την Αττική και την Κρήτη.

Στην πρώτη θέση των προορισμών, εντύπωση προκαλούν οι ιδιαίτερες προτάσεις για διακοπές σε προορισμούς όπως οι Λειψοί. «Οι Λειψοί είναι ο τόπος που διαδραματίστηκε μία από τις συναρπαστικότερες περιπέτειες του Οδυσσέα. Η μυθική Ωγυγία, όπως αποκαλούνταν οι Λειψοί, ήταν το ονειρικό σκηνικό που η Θεά Καλυψώ γοήτευσε τον Οδυσσέα», είναι ένα μέρος από την περιγραφή για τους Λειψούς, που συνδέει με μοναδικό τρόπο μύθους και πραγματικότητα και συνοδεύεται από εκπληκτική φωτογραφία του ακριτικού νησιού, γεμάτη ελληνικό καλοκαίρι.

Οι Λειψοί ή Λειψώ είναι συστάδα 30 νησιών (24 νησίδες και 6 βράχοι) στο νοτιο-ανατολικό Αιγαίο. Στην ομάδα αυτών των μικρών νησιών συνολικής έκτασης 17,350 τ.χλμ συμπεριλαμβάνονται οι νησίδες: Αρέφουσα, Νήσοι Μανώλη, Μεγάλο Ασπρονήσι, Μακρύ Ασπρονήσι, Μικρό Ασπρονήσι, Πάπλωμα, Κουλούρα Α, Κουλούρα Δ, Νότιο Ασπρονήσι Α, Νότιο Ασπρονήσι Δ, Μεγάλο Καλαπόδι, Μικρό Καλαπόδι, Λύρα, Σταυρή, Πιλάβι, Ψώμου, Καπαρονήσι, Πιάτο , Μακρονήσι, Φράγκος, Σαράκι.

Οι Λειψοί ως κατάλληλος προορισμός για τους instagramers

Απέχει 173,2 ν.μ. από τον Πειραιά και έχει 790 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Λειψώ, το κύριο νησί από το οποίο και προέρχεται το όνομα της συστάδας αυτής, βρίσκεται ανάμεσα στην Πάτμο και τη Λέρο και λίγο ανατολικότερα της νοητής ευθείας που τις ενώνει, στα βόρεια Δωδεκάνησα.

Η ονομασία είναι αρχαία. Σε επιγραφές προχριστιανικών χρόνων εμφανίζεται το όνομα Λεψία, ενώ στα χριστιανικά χρόνια αναφέρεται η ονομασία του νησιού με τις μορφές: Λειψός, Λιψός και Λειψώ.

Οι πρώτοι κάτοικοι των Λειψών ήταν οι Κάρες, περίπου το 1370 π.Χ, ενώ γύρω στα 1200 π.Χ φτάνουν στο νησί Δωριείς. Στο Μουσείο των Λειψών βρίσκονται κομμάτια από αγγεία που ανάγονται στην Μυκηναϊκή Εποχή (1600-1100 π.Χ), ενώ μια επιγραφή του 4ου π.Χ.μαρτυρεί την ύπαρξη οικισμού στο νησί από τους Ίωνες της Μιλήτου. Αρχαιολογικά ευρήματα στο ύψωμα «Κάστρο» (λείψανα αρχαίας οχύρωσης, κεραμίδια και όστρακα από αγγεία) μαρτυρούν την ύπαρξη Ακρόπολης. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ) στους φυσικούς όρμους του νησιού βρίσκουν καταφύγιο πλοία και των δύο αντιπάλων παρατάξεων

Λειψοί - τίποτα δε θα σου λείψει, Lipsi XL (eXotic Lipsi)

Στις δεκαετίες του 1960 και 1970 σημειώθηκε μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς τη Γερμανία, το Βέλγιο αλλά, κυρίως, προς την Αυστραλία και τις Η.Π.Α. Οι Λειψοί ανήκουν στην Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου. Εκτός από την Πάτμο και τους Λειψούς, στην Εξαρχία ανήκουν τα νησιά Αγαθονήσι, Λέβιθα και Αρκιοί μαζί με τα γύρω από αυτά νησίδια. Η Εξαρχία τελεί υπο την άμεση δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρει στην Εξαρχία της Πάτμου τον τίτλο: «Κυρίαρχος της Ιεράς Μονής και Εξαρχίας Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος».

Οι Λειψοί καταργούν τα πλαστικά μίας χρήσης | Περιβάλλον | Η ...

Διαδώστε το Εδώ ζεις