Η πρώτη αναγνωρισμένη Ελληνίδα ζωγράφος, που ντύθηκε άνδρας για να σπουδάσει…

Εμπνεύσεις... τέχνης Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, 19 Μαρτίου του 1900, αφήνει την τελευταία της πνοή στις Σπέτσες, σχεδόν άγνωστη, η πρώτη αναγνωρισμένη Ελληνίδα ζωγράφος, Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα. Παιδί ακόμα, έκλεβε αποκέρια και ζωγράφιζε φίλες της που της πόζαραν στην αυλή του παρθεναγωγείου…

Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ιταλία, μεταμφιεσμένη σε άντρα, σε μια εποχή που η φοίτηση των γυναικών στις ακαδημίες τέχνης ήταν απαγορευμένη… «Η Ελένη μπήκε στα ανδρικά ρούχα όπως οι Έλληνες στον Δούρειο Ίππο για να εκπορθήσουν την Τροία. Η Ελένη παύει να είναι η Ελένη Μπούκουρη. Είναι το φοβερό «Κανένας». Είναι η Οδύσσεια μίας γυναίκας.», γράφει η Ρέα Γαλανάκη στο βιβλίο της για τη μεγάλη ζωγράφο «Ελένη ή ο Κανένας».

Η ζωή της σημαδεύτηκε από τραγικά συμβάντα που στοίχειωσαν την προσωπική της ευτυχία και διαδρομή, το δημιουργικό και ασυμβίβαστο πνεύμα της. Η κόρη της Σοφία πέθανε από φυματίωση στα τέλη του 1872, σε ηλικία μόνον 18 ετών. Το 1876 ο γιος της και ανερχόμενος ζωγράφος, Ιωάννης, προσβλήθηκε και αυτός από φυματίωση και πέθανε τον Μάιο του 1878. Η απώλεια των δύο νέων προκάλεσε νευρικό κλονισμό στη μητέρα τους και την οδήγησε στην τρέλα.

Φημολογείται πως πριν πεθάνει έκαψε όλα ή σχεδόν όλα, τα ζωγραφικά της έργα, αν και κατά μία εκδοχή τα έργα της καταστράφηκαν από συγγενείς της που καθάρισαν το σπίτι της μετά τον θάνατό της.