Στις 18.30 ξεκίνησε η επανάσταση της εικόνας στην Ελλάδα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα το Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας καθιερώνει το νέο του βραδινό ωράριο για τις τεχνικές δοκιμές του πειραματικού πομπού τηλεοράσεως.

“Κάθε βράδυ από τις έξι και μισή, μέχρι τις οχτώ και μισή περίπου θα μεταδίδουμε μια σειρά δοκιμαστικών εκπομπών με ποικίλο περιεχόμενο». Με αυτά τα λόγια η εκφωνήτρια Ελένη Κυπραίου εγκαινιάζει τη λειτουργία της ελληνικής τηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίου 1966 και ώρα 18:30.

Η πρώτη επίσημη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης πραγματοποιείται από τον πειραματικό σταθμό τηλεόρασης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ), από το κανάλι 5, με συντονιστή προγράμματος τον Γεώργιο Κάρτερ και διευθυντή τον Μιχάλη Γιαννακάκο. Η τηλεοπτική μετάδοση πραγματοποιείται από τον 5ο όροφο του Νέου Υπεραστικού Μεγάρου Αθηνών (ΝΥΜΑ) του ΟΤΕ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός και τα μέσα τηλεοπτικής εκπομπής τα πρώτα χρόνια της ελληνικής τηλεόρασης ήταν υποτυπώδη. Για αυτό και για αρκετούς μήνες η τηλεόραση εξέπεμπε μονάχα για 2-3 ώρες ημερησίως. Μηχανήματα εγγραφής και αποθήκευσης εικόνας και ήχου δεν υπήρχαν, για αυτό το τηλεοπτικό πρόγραμμα (εκπομπές στο στούντιο, συζητήσεις, μουσικά προγράμματα και οι συνοδευτικές εκφωνήσεις) εξέπεμπε σε απευθείας μετάδοση.

Οι ταινίες, τα ντοκιμαντέρ και οι επικαιρότητες, που συμπλήρωναν το πρόγραμμα, προβάλλονταν μέσω μιας κινηματογραφικής μηχανής 16mm ή 35mm στον τοίχο και με ταυτόχρονη λήψη από την τηλεοπτική κάμερα μεταδίδονταν στην τηλεόραση.

Σύνολο επισκέψεων 1,503 , Σήμερα 1