Καφεδάκι. Το πρωί “ανοίγει” το μάτι και το βράδυ δεν το αφήνει να κλείσει…

Υγεία

Όταν ξεκινά η μέρα είναι λογικό να χρειαζόμαστε μια δόση ενέργειας, που θα αυξήσει τη λειτουργικότητά μας. Συνήθως θα στραφούμε στον καφέ για γρηγορότερη τόνωση. Τι θα συμβεί όμως αν τον καταναλώσουμε από το μεσημέρι και μετά;

Επιστήμονες επισημαίνουν τις σημαντικότερες επιπτώσεις του απογευματινού καφέ στον ύπνο μας:

Προκαλεί νευρικότητα

Ενώ ο πρωινός καφές το πρωί θα σας χαρίσει την επιθυμητή εγρήγορση, και θα σας «ανοίξει» το μάτι, η ίδια ποσότητα καφείνης τις απογευματινές ώρες μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.

Διαταράσσει τους βιορυθμούς του σώματος

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, έτσι ώστε να σας κρατά σε εγρήγορση. Η κατανάλωση της κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει τους βιορυθμούς του σώματος, να επηρεάσει τον ύπνο, καθώς και το πόσο ξεκούραστοι νιώθουμε την επόμενη μέρα.

Περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα το βράδυ

Η καφεΐνη έχει και ήπια διουρητική δράση, με αποτέλεσμα περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν καταναλώσετε ένα φλιτζάνι καφέ λίγες ώρες πριν την κατάκλιση.

Επιδεινώνει τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Αν και οι περισσότεροι το αγνοούν η απογευματινή κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με νυχτερινές εφιδρώσεις. Εάν μάλιστα ήδη αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα π.χ. λόγω εμμηνόπαυσης, τότε η κατανάλωση καφέ μπορεί να το επιτείνει.

Συμβάλλει στις νυχτερινές λιγούρες

Είναι γνωστό ότι η καφείνη παίζει έναν ήπιο ανορεξιογόνο ρόλο. Εάν όμως η απογευματινή κατανάλωση καφέ σας κόψει την όρεξη στο δείπνο, τότε η πείνα θα χτυπήσει λίγες ώρες αργότερα οδηγώντας σε επεισόδια υπερφαγίας που σας γεμίζουν ενοχές.

Πότε να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας

Η δράση της καφεΐνης στον οργανισμό ξεκινά 30 με 60 λεπτά μετά την κατανάλωσή της, ωστόσο παραμένει στον οργανισμό πολύ περισσότερο, ακόμα και για 10 ώρες. Επομένως, για έναν ήρεμο ύπνο φροντίστε να καταναλώσετε την τελευταία κούπα καφέ πριν τις 2 το μεσημέρι.