“Χάνουμε” από τις εμβληματικότερες γέφυρες της Ελλάδας. Απεικονιζόταν στο πεντοχίλιαρο…

Ο τόπος μας

Μία από τις εμβληματικότερες μεσαιωνικές γέφυρες της Ελλάδας, η ιστορική πέτρινη Γέφυρα της Καρύταινας, που αποτελεί και εξαιρετικά σημαντικό δείγμα κατασκευαστικού έργου της εποχής, εκπέμπει SOS…

Το υπουργείο Πολιτισμού επιβεβαίωσε τις φθορές και τις βλάβες που παρουσιάζει η Γέφυρα της Καρύταινας, οι οποίες είχαν ήδη καταγραφεί από το 2014, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και το 2015 είχε ετοιμαστεί η σχετική τεχνική έκθεση. Εντούτοις, κατά την περίοδο 2015-2019, δεν προχώρησε κανένα έργο για την αποκατάσταση του μνημείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάρρευση…

Το υπουργείο Πολιτισμού, για να προλάβει τα δυσάρεστα, δρομολογεί έργα αποκατάστασης στο ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ανάθεσης των μελετών, ενταγμένες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το γεφύρι της Καρύταινας είναι αυτό που απεικονιζόταν στην μία πλευρά του χάρτινου πεντοχίλιαρου με αποτέλεσμα η εικόνα του να είναι ιδιαίτερα προσφιλής στους περισσότερους. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα της Πελοποννήσου, που χτίστηκε από Φράγκους τον 13ο αιώνα.

Pentoxiliaro_-_gefyro_karytainaw

Παράλληλα όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με μία ανθρωποθυσία. Η παράδοση θέλει τον άρχοντα του κάστρου της Καρύταινας, Γοδεφρείδο Ντε Μπριγιέρ, να «έχτισε» τη γυναίκα του στα θεμέλια, για να στεριώσει το γεφύρι. Μάλιστα αμέσως μετά τη θυσία, λέγεται ότι έκλεψε τη γυναίκα από το πρωτοπαλίκαρο του, τον Δομέστιχο Καταβά, και εγκατέλειψε μαζί της την Καρύταινα. Τη θέση του Φράγκου ηγεμόνα πήρε ο ίδιος ο Καταβάς και έγινε άρχοντας του κάστρου.

Στη διάρκεια της Τουρκοκρατία η γέφυρα της Καρύταινας έγινε πεδίο μαχών ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Στις 26 Μαρτίου του 1821 μάλιστα οι Έλληνες σκότωσαν εκεί έναν Τούρκο αγγελιοφόρο ο οποίος μετέφερε επιστολή των Τούρκων Φαναριτών προς τους Τούρκους της Καρύταινας να ασφαλιστούν στην Τριπολιτσά και να ενωθούν μαζί τους καθώς την επόμενη μέρα επρόκειτο να περάσουν από την περιοχή. Οι Έλληνες ειδοποίησαν τον Κολοκοτρώνη ο οποίος κατέλαβε έναν στενός δρόμο, στον Άγιο Αθανάσιο, προκειμένου να εμποδίσει τους Τούρκους να περάσουν.

Διαδώστε το Εδώ ζεις