Η στιγμή της λεηλασίας ενός από τα λαμπρότερα δημιουργήματα, παγκοσμίως…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Είναι το λαμπρότερο δημιούργημα της αθηναϊκής δημοκρατίας στην περίοδο της μεγάλης ακμής της και το αρτιότερο ως προς τη σύνθεση και την εκτέλεση από τα οικοδομήματα του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Είναι παγκόσμια γνωστό ότι σχεδόν τα μισά γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποτέλεσμα της λεηλασίας του μνημείου από τα συνεργεία του Thomas Bruce, λόρδου του Elgin, στις αρχές του 19ου αιώνα.

Απέκοψε με πριονισμό και αποκόλληση ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών και μαρμάρων κατά την περίοδο 1801 με 1803. Είναι αξιοσημείωτο πως τα γλυπτά παραλίγο να χάνονταν για πάντα, καθώς το πλοίο που τα μετέφερε στην Αγγλία βούλιαξε έξω από τα Κύθηρα, με τα κιβώτια να ανασύρονται με την βοήθεια δυτών από την Κάλυμνο.

Υπάρχουν, ωστόσο, και μικρότερα θραύσματα αλλά και άλλες αρχαιότητες της Ακρόπολης, που σήμερα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα ευρωπαϊκά Μουσεία.

Βλέπετε μία ανυπόγραφη υδατογραφία του 1805, βασισμένη σε σχέδιο του E. Dodwell του 1801. Το έργο απεικονίζει την αφαίρεση της νότιας μετόπης του Παρθενώνα από τα συνεργεία του Elgin.

Σύνολο επισκέψεων 1,283 , Σήμερα 1