Αφήστε τα ενεργειακά ποτά… Για επιδόσεις… πρωταθλητών να τρώτε αυτό το δημοφιλές φρούτο

Διατροφή

Είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα… Και αυτό γιατί θεωρείται ένας διατροφικός “θησαυρός” που ανακουφίζει από το φούσκωμα, αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, ενισχύει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην παραγωγή λευκοκυττάρων. Ο λόγος για τις μπανάνες…

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που λειτουργούν ως ασπίδα έναντι των ελεύθερων ριζών. Τα θρεπτικά στοιχεία του φρούτου, όπως το κάλιο, η πηκτίνη, το μαγνήσιο και οι βιταμίνες C και Β6, είναι αυτά που της αποδίδουν τα μοναδικά της χαρακτηριστικά.

Όπως καταγράφει επιστημονική έρευνα, οι μπανάνες είναι πιο αποτελεσματικές στην αναπλήρωση ηλεκτρολυτών από το νερό. Οι ερευνητές είχαν συγκρίνει τα αποτελέσματα από την κατανάλωση ενός ενεργειακού ποτού, έναντι νερού ή μπανάνας ανά 15 λεπτά σε άνδρες δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι, ενώ οι χρόνοι απόδοσης και η φυσιολογία του σώματος των αθλητών διατηρήθηκαν και στις δύο περιπτώσεις, η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη του φρούτου βελτίωσαν την αντιοξειδωτική ικανότητα των αθλητών απέναντι στο οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας συνολικά την απόδοσή τους.