Η φωτογραφία που έγινε πίνακας ζωγραφικής και κοσμεί το Βατικανό…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Ήταν το 1927 όταν η πρώτη γυναίκα φωτογράφος στην Ελλάδα, η άσημη ακόμα τότε Nelly φωτογράφισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Το πορτρέτο αυτό του Εθνάρχη, ο οποίος κάθεται σε μια πολυθρόνα και κοιτάζει το φακό με ένα ελαφρύ χαμόγελο ενέπνευσε τον Χανιώτη ζωγράφο Πέτρο Ξενάκη ο οποίος χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2017 το αποτύπωσε σε καμβά.

Ο πίνακας πωλήθηκε σε συλλέκτη και εδώ και χρόνια κοσμεί την προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια…

Πρόκειται για ένα από τα 66 έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων που επιλέχθηκαν να κοσμήσουν την έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική ζωγραφική με θέμα “Κοινωνία Προσώπων – Η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Από τη μεταβυζαντινή τέχνη στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική” που πραγματοποιείται στο Palazzo della Cancelleria του Βατικανού, στη Ρώμη.

Την έκθεση διοργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγία έδρα σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Μουσεία, Ιδρύματα καθώς και ιδιωτικές συλλογές και αντιπροσωπεύονται σημαντικοί ζωγράφοι της νεοελληνικής τέχνης όπως ο Ν.Γύζης, Ν.Λύτρας, Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης, Γ. Ιακωβιδης, Π. Ξενάκης και άλλοι.

 808 total views,  1 views today