Για αυτό το τυρί μας “γλείφουν και τα δάκτυλά τους” οι Ευρωπαίοι… Δεν είναι αυτό που σκέφτεστε…

Διατροφή

Από τα πιο αγαπημένα προϊόντα των Ευρωπαίων είναι τα τυριά. Για αυτό το λόγο το CNN travel έκανε αφιέρωμα στα πιο νόστιμα τυριά της Ευρώπης. Φυσικά, από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ελληνικά τυριά.

Στη λίστα υπάρχουν τυριά χιλιάδων ετών. Υπάρχουν τυριά που εφευρέθηκαν πριν από αιώνες από μοναχούς, τυριά που κάνουν την εμφάνισή τους στην κλασική λογοτεχνία και τυριά στα οποία δίνονται σκόπιμα παραποιημένα ονόματα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τα δοκιμάσουν. Υπάρχουν πολλά είδη τυριών και ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο τυρί.

Η λίστα περιέχει 22 από τα πιο αγαπημένα τυριά των καταναλωτών στην Ευρώπη. Το αναμενόμενο θα ήταν να υπήρχε η φέτα ως η κορυφαία επιλογή,  ωστόσο αυτή η λίστα αναδεικνύει το Μετσοβόνε ως το πιο γευστικό τυρί της χώρας μας.

Το άρθρο, ειδικά για το Μετσοβέ αναφέρει: “Φυσικά ξέρετε τα πάντα για τη φέτα, ωστόσο τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό τυρί. Το Mετσοβόνε προέρχεται  από μια ορεινή πόλη που λέγεται Μέτσοβο. Παράγεται από αγελαδινό γάλα, σκέτο ή αναμεμιγμένο με λίγο πρόβειο ή κατσικίσιο και είναι ημίσκληρο και φυσικά καπνιστό. Επίσης, προτείνεται και για ψήσιμο”.

Το Μετσοβόνε είναι ημίσκληρο, καπνιστό τυρί που προέρχεται από το Μέτσοβο, απ’ όπου πήρε και το όνομά του, και όπου παράγεται ένα άλλο γνωστό τυρί, η Μετσοβέλα. Είναι τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Καπνίζεται κρεμασμένο, τυλιγμένο σε σχοινί, με την μέθοδο της Pasta filata, ενώ ωριμάζει επί διάστημα περίπου τριών μηνών. Παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα ή μείγμα αγελαδινού με πρόβειο ή κατσικίσιο (όχι όμως πάνω από 20%). Συνοδεύεται συνήθως από λευκά κρασιά, ενώ χρησιμοποιείται σε σαλάτες ή σαν μέρος μεζέδων.

Πως… γεννήθηκε το Μετσοβόνε

Έπειτα από επιθυμία του πρώην προέδρου της Ν.Δ, Ευαγγέλου Αβέρωφ, νεαροί Μετσοβίτες από οικογένειες κτηνοτρόφων πήγαν για τυροκομικές σπουδές στην Ιταλία. Ένας από αυτούς, ο Αποστόλης Μπίσας, επιστρέφοντας θέλησε να παρασκευάσει την παραδοσιακή ιταλική παρμεζάνα. Φοβόταν όμως ότι θα διακινδύνευε τα 500 κιλά γάλα που απαιτούσε η παρασκευή μιας παρμεζάνας βάρους 25 κιλών κι έλεγε στον Αβέρωφ: «Φοβάμαι, Πρόεδρε, μην το χαλάσω». Κι εκείνος απαντούσε: «Εσύ θα το χαλάς κι εγώ θα πληρώνω… γιατί μόνον έτσι θα μάθεις». Κάπως έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε το Μετσοβόνε.

Συνολικά, τα ευρωπαϊκά τυριά που παρουσιάζει στο αφιέρωμά του το CNN είναι: Grana Padano, Gruyère, Serra da Estrela, Χαλούμι, Cheddar, Manchego, Morbier, Bitto, Havarti, Wensleydale, Cabrales, Comté, Pecorino romano, Bryndza, Gouda, Callu de Cabrettu, Μετσοβόνε, Vieux-Boulogne, Jarlsberg, Gubbeen, Puzzone di Moena, Lüneberg.

Σύνολο επισκέψεων 5,563 , Σήμερα 1