Η συμβουλή των επιστημόνων: Έτσι θα αυξήσετε τα χρόνια καλής υγείας, όσο μεγαλώνετε …

Υγεία

Νέα μελέτη επιστημόνων σημειώνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων βελτιώνει τις μεταβολικές και ανοσοποιητικές αποκρίσεις που βοηθούν στον προσδιορισμό του χρόνου ζωής ενός ατόμου και το πόσα χρόνια καλής υγείας απολαμβάνει.

Οι μελετητές της κλινικής επιστήμης στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington, επισημαίνουν ότι δύο χρόνια μέτριου περιορισμού των θερμίδων επαναπρογραμμάτισαν τις οδούς στα λιποκύτταρα που βοηθούν στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο τα μιτοχόνδρια παράγουν ενέργεια, τις αντιφλεγμονώδεις αντιδράσεις του σώματος και ενδεχομένως της μακροζωίας. Δηλαδή, όπως υπογραμμίζουν, ο περιορισμός των θερμίδων επανασυνδέει πολλές από τις μεταβολικές και ανοσολογικές αποκρίσεις που ενισχύουν τη διάρκεια ζωής και την υγεία.

Αναλύθηκαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη μακροβιότερη δοκιμή περιορισμού θερμίδων σε ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που μείωσαν την πρόσληψη των θερμίδων, κατά 14%, μέσα σε δύο χρόνια παρήγαγαν περισσότερα Τ κύτταρα, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

«Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι θύμοι αδένες τους συρρικνώνονται και παράγουν λιγότερα Τ κύτταρα. Ως αποτέλεσμα, οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα τις λοιμώξεις και ορισμένους καρκίνους», ανέφεραν οι επιστήμονες και πρόθεσαν: «Ο περιορισμός των θερμίδων βοηθά στην πρόληψη της συρρίκνωσης του θύμου αδένα, ώστε το άτομο να παράγει περισσότερα Τ κύτταρα».

Εκτός από τη βελτίωση της ανοσίας, η αύξηση των Τ κυττάρων σχετίζεται με βελτιωμένη ικανότητα καύσης αποθεμάτων λίπους για ενέργεια. Αυτό είναι σημαντικό γιατί εάν ένα άτομο δεν καίει αυτό το καύσιμο, το λίπος μπορεί να συσσωρευτεί σε όργανα, όπως οι μυς και το συκώτι, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και γήρανση.  Πηγή, περιοδικό Science.

Σύνολο επισκέψεων 2,681 , Σήμερα 3