Οι Έλληνες αγνοούν την ύπαρξή τους και Ιταλοί και Γάλλοι τρέχουν να τις θαυμάσουν…

Περιβάλλον

Η λίμνη Καϊάφα είναι ένας επίγειος παράδεισος… Η χλωρίδα και η πανίδα είναι πλούσια, σε αυτό τον προστατευόμενο τόπο, υπό το καθεστώς Natura. Ένα είδος του ζωϊκού βασιλείου, που εντυπωσιάζει στην περιοχή της λίμνης, είναι οι όχι και τόσο γνωστές στους περισσότερους, νεροχελώνες. Ακόμα και κάποιοι  ντόπιοι δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Το πιο περίεργο όμως είναι πως ξένοι που φτάνουν στην περιοχή, κυρίως Ιταλοί και Γάλλοι, τις αναζητούν, καθώς φέρονται να γνωρίζουν αρκετά για αυτές.

Συνήθως θα τις συναντήσετε κοντά στο υδροθεραπευτήριο, στα παράλληλα κανάλια της λίμνης, ανάμεσα στα διάφανα νερά, όπου κολυμπούν μαζί με τα ψάρια. Τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα αλλά και με ψάρια, αμφίβια, μικρά φίδια, πτώματα και φυτά. Τα θηλυκά γεννούν 4-6 αυγά σε τρύπες που σκάβουν σε μαλακό χώμα. Τα νεογνά έχουν μήκος 3-3.5cm και φέρουν 3 τρόπιδες κατά μήκος του. Τα θηλυκά ωριμάζουν σεξουαλικά μετά και το 10ο έτος της ηλικίας τους. Φαίνονται φιλικές και πλησιάζουν μέσα από το νερό κοντά στους ανθρώπους γιατί πολλές φορές τις ταΐζουν με λίγο ψωμί.

Οι “άγνωστες” νεροχελώνες της λίμνης Καϊάφα | New Life Ειδήσεις

Η λίμνη Κιάφα

Η Λίμνη Καϊάφα είναι λίμνη στην Ηλεία, στην λουτρόπολη Καϊάφα. Πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε το 6ο περίπου αιώνα μ.Χ μετά από μεγάλο σεισμό. Αποτελεί υδροβιότοπο, τον δεύτερο σπουδαίο στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηλείας μετά το οικοσύστημα του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, έχει ιαματικά νερά, όπου πραγματοποιούνται και αθλητικές δραστηριότητες, όπως θαλάσσιο σκι. Καλύπτει επιφάνεια 1500 στρεμμάτων, μήκος 3 χιλιόμετρα και βάθος 2 μέτρα. Μέσα στην λίμνη υπάρχει και το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης και στις όχθες της η λουτρόπολη Καϊάφα.

Η Λίμνη Καϊάφα είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Η χλωρίδα της λίμνης περιλαμβάνει πυκνά καλάμια, το απειλούμενο είδος Κλάδιο ο μαρίσκος («κοψιάς»). Αποτελεί χώρο αναπαραγωγής για τις χελώνες καρέτα καρέτα. Στην πανίδα περιλαμβάνονται νερόφιδα, μεσογειακές χελώνες, γραμμωτές νεροχελώνες, στικτές νεροχελώνες, ρινόλοφοι.

Σύνολο επισκέψεων 6,363 , Σήμερα 1