Εδώ σου “κόβεται” η ανάσα… Σπηλιές μέσα στη θάλασσα που κρύβουν έναν μαγικό κόσμο. Εικόνες

Ο τόπος μας

Από το Καστελόριζο μέχρι τη Μήλο και από τη Ζάκυνθο μέχρι τη Λευκάδα… Δεν είναι μόνο οι παραλίες με τα σμαραγδένια νερά, οι κατάφυτες πλαγιές και τα πλακόστρωτα στενά με τις βουκαμβίλιες που κάνουν αυτά τα νησιά να ξεχωρίζουν. Τα νησιά αυτά διαθέτουν σπηλιές μοναδικού φυσικού κάλλους που «κόβουν» την ανάσα και σίγουρα αξίζει να τις γνωρίσετε…

Η «γαλάζια» σπηλιά στο Καστελόριζο

Αξιοθέατα

Η Γαλάζια Σπηλιά, γνωστή και ως Σπηλιά του Παραστά ή Φώκιαλη, είναι ενάλιο σπήλαιο στο Καστελόριζο. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού και με μήκος 40-50 μέτρα, πλάτος 25-30 μέτρα και ύψος 20-25 μέτρα, είναι πολύ μεγαλύτερο από το παγκοσμίου φήμης σπήλαιο Γκρότα Ατσούρα στο Κάπρι της Ιταλίας. Το φως του ήλιου διαθλάται μέσα από τη θάλασσα και αντανακλάται και στο εσωτερικό της σπηλιάς, παράγοντας έτσι ένα εκθαμβωτικό μπλε χρώμα. Το σπήλαιο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα, μόνο κάτω από ήρεμες συνθήκες της θάλασσας, καθώς η είσοδος είναι μόλις ένα μέτρο πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Η καλύτερη ώρα της ημέρας για επίσκεψη είναι νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος είναι ακόμα σε χαμηλή θέση.

Το σπήλαιο Παπανικολής στο Μεγανήσι

dimosmeganisiou-spiliapapanikoli

Το σπήλαιο Παπανικολής στο Μεγανήσι θεωρείται το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο, με μήκος 120μ., πλάτος 60μ., και ύψος που φτάνει στα 30 μ. Το όνομα του προέρχεται από το υποβρύχιο «Παπανικολής» το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το σπήλαιο σαν ορμητήριο κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και σήμερα προσφέρει καταφύγιο σε βάρκες και ιστιοφόρα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Ο φυσικό διάκοσμος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακός και μπορείτε να φτάσετε ως εκεί με πλοιάρια που φεύγουν από το Νυδρί.

Η σπηλιά του Παπάφραγκα στη Μήλο

Οι σπηλιές του Παπάφραγκα στη Μήλο με την κρυφή παραλία – Newsbeast

Στο πανέμορφο νησί της Μήλου βρίσκεται το σπήλαιο του Παπάφραγκα, δίπλα στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φιλακωτής, η οποία αποτελείται από τρεις διαδοχικές σπηλιές. Γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα σε εντυπωσιακά γκριζόλευκα βράχια αποτελούν το φυσικό σκηνικό του Παπάφραγκα που μαγεύει τους πάντες. Ο προστατευόμενος κολπίσκος οφείλει την ονομασία του στον τελευταίο Φράγκο παπά που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει την βάρκα του, ενώ την εποχή του Βυζαντίου λειτουργούσε ως ορμητήριο των πειρατών.

Οι σπηλιές του Κεριού στη Ζάκυνθο

Σπηλιές Κεριού στη Ζάκυνθο

Οι σπηλιές Κερίου, στις οποίες μπορείτε να φτάσετε με ιδιωτικό σκάφος ή συμμετέχοντας σε μια οργανωμένη εκδρομή, εξαπλώνονται κοντά στο ακρωτήρι Μαραθιά, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ζακύνθου.
Αυτό το κομμάτι της ακτής παρουσιάζει μυριάδες σπηλαίων, πολλά από τα οποία έχουν είσοδο που μόλις μπορείς να περάσεις κολυμπώντας, άλλα και μία μεγάλη είσοδο για να μπορέσετε να μπείτε με βάρκα. Τα καταπράσινα και διάφανα νερά που τις περιβάλλουν, θα σας γοητεύσουν από την πρώτη στιγμή και θα σας ανταμείψουν. Εκεί μπορείτε να κολυμπήσετε αλλά και να επιδοθείτε στο άθλημα της κατάδυσης για να δείτε από κοντά τις χελώνες caretta-caretta ή τις φώκιες monachus-monachus που κολυμπούν στα νερά των σπηλιών.

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά

ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ένα από τα πλέον μαγευτικά σπήλαια στην Ελλάδα είναι το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης και βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ. Η φυσική είσοδός του είναι κατακόρυφη, και δημιουργήθηκε από την πτώση τμήματος της οροφής. Υπάρχει όμως και τεχνητή είσοδος, με σκαλοπάτια και έναν μακρύ υπόγειο διάδρομο, που επιτρέπει στον επισκέπτη να δει από κοντά και να θαμπωθεί από τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες.

Όμορφα νερά με μεταβαλλόμενες αποχρώσεις του μπλε, καθώς ο ήλιος δύει, μελί τοιχώματα και αμέτρητοι σταλακτίτες θα σας κόψουν την ανάσα και θα σας ταξιδέψουν σε έναν άλλο, μυθικό και μαγικό κόσμο. Παρά το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε το 1951, το λιμνοσπήλαιο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως μέρος λατρείας αφιερωμένο στον θεό Πάνα. Εκεί, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, φέρεται να αυτοκτόνησε η νύμφη Μελισσάνθη αφού ο έρωτάς της για τον Πάνα δεν βρήκε ανταπόκριση.

Σύνολο επισκέψεων 3,078 , Σήμερα 1