Μην σας ξεγελά η ομοιότητα… Είναι το μοναδικό άγριο αιλουροειδές που κυκλοφορεί στην Ελλάδα…

Περιβάλλον

Αν και δύσκολα τις ξεχωρίζεις από τις οικιακές, δεν είναι απλές γάτες, είναι αγριόγατες και αποτελούν το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με επιβεβαιωμένη παρουσία στον Ελλαδικό χώρο! Έχει άγρια ένστικτα και δεν εξημερώνεται… Σε σύγκριση με την οικιακή γάτα, έχει μακρύτερα πόδια, μεγαλύτερο και πλατύτερο κεφάλι και σχετικά κοντύτερη ουρά με μακρύ τρίχωμα και στρογγυλεμένο άκρο.

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι αγριόγατες θα μελετηθούν με τη χρήση τηλεμετρίας καθώς ήδη, σε πέντε ζώα, έχουν περαστεί ειδικά κολάρα ραδιοπαρακολούθησης στο πλαίσιο μελέτης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η ευρωπαϊκή αγριογάτα είναι μικρόσωμο ζώο, βάρους 3-6 κιλών, ευρέως διαδεδομένο στην Ευρώπη, από τη Σικελία μέχρι τη Σκωτία, και από την Πορτογαλία ως τον Καύκασο.

Τα έχουν δει όλα στην Κρήτη: Μετά το τεράστιο αιλουροειδές, είδαν και αγριόγατα! [βίντεο] - TheCaller.Gr

Οι αγριόγατες είναι «τιγρέ», ξανθιά προς καφέ, με μαύρη ρίγα στην πλάτη και κοντή σχετικά φουντωτή ουρά με έντονους δακτυλίους. Ζουν σε δάση και είναι νυκτόβια ζώα με οξύτατες αισθήσεις οράσεως και ακοής. Έχουν πολύ αναπτυγμένες αισθήσεις που σε συνδυασμό με την υψηλή νοημοσύνη τους, μπορούν να αντιληφθούν έγκαιρα τους φυσικούς κινδύνους. Τα χαρακτηριστικά μεγάλα νύχια και τα κοφτερά δόντια, τους δίνουν την άνεση να αναρριχώνται στα δένδρα και τις  καθιστούν ένα δυνατό και επικίνδυνο θηρευτή.

Η ευρωπαϊκή αγριόγατα δεν έχει εξημερωθεί ποτέ σε αντίθεση με την αφρικανική απ’ όπου προέρχεται και η οικόσιτη που έχουμε τώρα. Η ευρωπαϊκή αγριόγατα κρατάει τα πολύ άγρια χαρακτηριστικά της και δεν πλησιάζει τους ανθρώπους, ενώ τα ποσοστά υβριδισμού της στην Ελλάδα, είναι χαμηλά σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπως η Σκωτία, όπου έχει χαθεί το είδος λόγω υβριδισμού. Η παρουσία της αγριόγατας σε ένα βιότοπο, είναι δείκτης ότι ο συγκεκριμένος βιότοπος δεν έχει υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του ανθρώπου είτε αυτό λέγετε μόλυνση, όχληση, υλοτόμηση ή έντονη παρουσία του ανθρώπου.