Και θέατρο και… θεραπευτήριο. Τι συνέβη σαν σήμερα στο τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Σπάνιο βίντεο

Η Ελλάδα παλιά... Πολιτισμός Σαν Σήμερα

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποτελεί σήμερα πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων και ξένων επισκεπτών και χρησιμοποιείται για την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος.

Θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Ίσως δεν γνωρίζετε ότι χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο θεραπείας των ασθενών, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως η παρακολούθηση δραματικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική και σωματική υγεία των ασθενών.

Το υπέροχο αυτό μνημείο, σαν σήμερα, πριν από 85 χρόνια, στις 11 Σεπτεμβρίου 1938 ανοίγει στο κοινό με την πρώτη παράσταση αρχαίου δράματος, στα νεότερα χρόνια, από το Εθνικό Θέατρο, με την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε μετάφραση Γιάννη Γρυπάρη, σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη και με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού.

Η μουσική ήταν του Δημήτρη Μητρόπουλου, τα κοστούμια του Αντώνη Φωκά και η χορογραφία της Λουκίας Κωτσοπούλου. Στην παράσταση έπαιζαν ακόμη οι ηθοποιοί: Θάνος Κωτσόπουλος (Ορέστης), Ελένη Παπαδάκη (Κλυταιμνήστρα), Βάσω Μανωλίδου (Χρυσόθεμις), Νικόλαος Ροζάν (Παιδαγωγός) και άλλοι.

Τότε η Επίδαυρος δεν είχε πολλές παροχές όπως για παράδειγμα σκηνικά και φωτισμό, έτσι η παράσταση ανέβηκε κάτω από το φως του αργολικού απογευματινού ήλιου με μεγάλη λιτότητα.

Τη διοργάνωση της ιστορικής εκείνης παράστασης είχε αναλάβει η Περιηγητική Λέσχη και ήταν το ξεκίνημα ενός θεσμού που επρόκειτο να εδραιωθεί αργότερα, δηλ. των παραστάσεων αρχαίου δράματος στα αρχαία θέατρα.

Η πρώτη αυτή προσπάθεια αναβίωσης αρχαίου δράματος θα διακοπεί βίαια από τους πολέμους που ακολούθησαν μέχρι το 1954, δεκαέξι χρόνια μετά, οπότε εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ Επιδαύρου.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε ένα σπάνιο αρχειακό κινηματογραφικό υλικό με πλάνα από το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και την προσέλευση των θεατών, πλάνα του Κωστή Μπαστιά, διευθυντή του Βασιλικού (νυν Εθνικού) Θεάτρου, με τον Αλέξη Μινωτή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για την παράσταση, με τον προσωπάρχη του Εθνικού Θεάτρου, Μιλτιάδη Λιδωρίκη, ενώ εκφωνεί λόγο πριν από την έναρξη της παράστασης, της Κατίνας Παξινού και φωτογραφίες των άλλων συντελεστών της παράστασης. Η ηχητική επένδυση προέρχεται από μεταγενέστερη ηχογράφηση της Κατίνας Παξινού στο ρόλο της Ηλέκτρας. Οι κινηματογραφικές λήψεις είναι του Τάσου Μελετόπουλου.

Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή της ΕΡΤ «Αναζητώντας τη Χαμένη Εικόνα», παραγωγής 1990. Αφήγηση: Δημήτρης Καταλειφός, Υβόννη Μαλτέζου, Έρευνα: Γ. Ζεβελάκης, Σκηνοθεσία: Ομάδα CINETIC.