Δεν είναι ξερά φύκια που πρέπει να… ξεφορτωθούμε. Και όμως προστατεύουν τις ακτές από διάβρωση. Βίντεο

Περιβάλλον

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες των Δήμων και των τουριστικών επιχειρήσεων για την υποδοχή των επισκεπτών έχει ξεκινήσει!

Δυστυχώς, ένα από τα στοιχεία των παραλιών που οι περισσότεροι θέλουν να «ξεφορτωθούν» είναι και οι πολύτιμες θημώνες Ποσειδωνίας. Τις θημώνες Ποσειδωνίας, που εσφαλμένα αποκαλούνται φύκια, είθισται να τις θεωρούμε ενοχλητικές και αντιτουριστικές… Επιχειρηματίες των παραλιών και δήμοι, ανά την Ελλάδα, αφαιρούν τους θημώνες από την παραλία για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον πιο ελκυστικό για τους λουόμενους, χωρίς να γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αποτελούν ένα πολύτιμο στοιχείο για την προστασία της ίδιας της παραλίας.

Οι θημώνες στην πραγματικότητα είναι τα ξερά φύλλα Ποσειδωνίας, που ακόμα κι έξω από τη θάλασσα συνεχίζουν να προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση, να παράγουν θρεπτικά συστατικά και να λειτουργούν ως προσωρινές σε σχέση με τα λιβάδια αποθήκες μπλε άνθρακα!

Η απομάκρυνσή τους, μπορεί να θεωρείται απαραίτητη για να ευχαριστιόμαστε μια «καθαρή» παραλία, ωστόσο μόνο επιβάρυνση αποτελεί για το παράκτιο οικοσύστημα, και σε περιπτώσεις που πραγματοποιείται με τροχοφόρα οχήματα από τον αιγιαλό, όπου και σχηματίζονται, αποτελεί παράνομη πράξη που οφείλει να καταγγέλλεται.

Δρουν σαν ασπίδα προστασίας της ακτής από τη διάβρωση, καθώς εμποδίζουν την απώλεια άμμου, θωρακίζουν τις παραλίες και σταθεροποιούν τα παράκτια οικοσυστήματα. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της παραλίας του Σχοινιά, όπου το 2018-μετά από παρέμβαση του αρμόδιου Φορέα Διαχείρισης- σταμάτησαν την αφαίρεση των θημώνων.

Η παραλία από το 1945 έως το 2018 είχε χάσει 20 μέτρα από το πλάτος της ακτής, ενώ, από το 2018 και ανέκτησε από 6 έως και 13 μέτρα.Οι θημώνες αποτελούν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό της Μεσογείου και ιδιαίτερα των θαλασσών μας. Τι συμβαίνει ωστόσο όταν απομακρύνονται και γιατί είναι σημαντικό αυτό να αλλάξει;

Δείτε τo βίντεο που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POSBEMED2 «Διακυβέρνηση και διαχείριση συστημάτων Ποσειδωνίας, ακτών και αμμοθινών στη Μεσόγειο», του Προγράμματος Interreg MED με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διαδώστε το Εδώ ζεις