Τα δύο ελληνικά φαγητά που “τρελαίνουν” τους καλοφαγάδες σε όλο τον κόσμο. Ούτε μουσακάς, ούτε τζατζίκι

Διατροφή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Taste Atlas έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της παγκόσμιας ψηφοφορίας για τις 100 καλύτερες κουζίνες και τα 100 καλύτερα φαγητά στον κόσμο για το 2023.

Σύμφωνα με το Taste Atlas, στην πλατφόρμα υπήρξαν συνολικά 395.205 αξιολογήσεις πιάτων και 115.660 αξιολογήσεις προϊόντων και πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των φαγητών. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις βγήκε ο μέσος όρος για τις κουζίνες με την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο.

Το ελληνικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να λείψει από τη λίστα των καλύτερων 100 πιάτων παγκοσμίως…

Το βραζιλιάνικο κρέας Picanha, το Μαλαισιανό ψωμί Roti Canai και τα Ταϊλανδέζικα stir fry Phat Kaphrao κατ΄’εκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις του βάθρου των νικητών.
Ο Ντάκος, είναι το ελληνικό πιάτο που συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία, καθώς βρίσκεται στην 17η θέση με 4,61 ενώ στην 26η θέση είναι τα παϊδάκια. Τα άλλα ελληνικά πιάτα που κατέκτησαν μια θέση στην πρώτη 100άδα είναι το γιουβέτσι (64 θέση), ο γύρος (69η θέση), το κοκορέτσι (79η θέση), το κλέφτικο (90ή θέση) και το σουβλάκι (95η θέση). Επίσης, η πίτσα βρίσκεται στην 4η θέση, το διάσημο ισλί κεμπάπ στην 37η θέση και τα μακαρονάδα με κιμά στην 68η θέση.

Όσο για τις 100 καλύτερες κουζίνες του κόσμου, η χώρα μας κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν Ιταλία και Ιαπωνία. Με «Άριστα» το 5, η ελληνική κουζίνα συγκέντρωσε βαθμολογία 4,64 και αναδείχθηκε δεύτερη καλύτερη παγκοσμίως. Την πρώτη θέση μοιράστηκαν η Ιταλία και η Ιαπωνία με βαθμολογία 4,65. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Πορτογαλία με 4,61 και η Κίνα με 4,59. Η μεσογειακή και η ασιατική κουζίνα εξακολουθούν και αυτό τον χρόνο να είναι οι αγαπημένες του κοινού.