Από όλα τα μέρη του κόσμου φυτρώνει μόνο στο βράχο της Ακρόπολης

Περιβάλλον

Ένα μικρό φυτό, με ύψος 5 έως 30 εκατοστά, με όμορφα ροζ άνθη, επιλέγει να φυτρώνει μόνο στο βράχο της Ακρόπολης. Λέγεται Μικρομέρια…

Αποτελεί ενδημικό φυτό της Αθήνας και συγκεκριμένα του βράχου της Ακρόπολης. Αυτό σημαίνει ότι ζει αποκλειστικά εκεί και δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος στον κόσμο. Οι έρευνες έδειξαν επίσης, ότι το φυτό βρίσκεται εκεί πολύ πριν χτιστεί η Ακρόπολη!

Το φυτό φύεται σε βραχώδη μέρη, πάνω σε βράχια, πέτρες και στις σχισμές τους, εκεί που υπάρχει λίγο χώμα. Είναι ένα αρωματικό φυτό που ανθίζει συνήθως τον Απρίλιο-Μάιο, με μικρά ροζ λουλουδάκια.

Το φυτό για πρώτη φορά το βρήκαν και το συνέλεξαν από την Ακρόπολη, στις 30 Αυγούστου 1906, δύο Γάλλοι βοτανολόγοι και ερευνητές ο Rene C.J.E. Maire και ο Marcel G.C. Petitmengin. Η Μικρομέρια της Ακρόπολης για πάνω από εκατό χρόνια ήταν εξαφανισμένη και κανείς Έλληνας και ξένος ερευνητής δεν την είδε ξανά μετά το 1908.

Σχεδόν έναν αιώνα μετά, οι Έλληνες ερευνητές Γρηγόρης και Λάμπρος Τσούνης, μελέτησαν τον χώρο της Ακρόπολης, καταγράφοντας με μεγάλη λεπτομέρεια τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Το 2006 εντόπισαν ένα μικρό πληθυσμό από Μικρομέρια (200 φυτά περίπου), ανάμεσα στα βράχια της Ακρόπολης! Οι δυο ερευνητές, παρακολουθούσαν τις Μικρομέριες, για αρκετό χρόνο στις διάφορες φάσεις τους, αλλά και στις διάφορες εποχές του χρόνου. Το 2009, οι Μικρομέριες ταυτοποιήθηκαν και από την Καθηγήτρια Βοτανικής Δρ. Κιτ Ταν, από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, γνωστή για τις σημαντικές μελέτες της πάνω στην Ελληνική Χλωρίδα.

Τον Ιανουαρίο του 1981 το φυτό συμπεριελήφθη, με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στον κατάλογο των προστατευόμενων φυτών από το Ελληνικό κράτος. Η θέση του πληθυσμού κρατείται μυστική για λόγους ασφαλείας…