Τέλος η σύγχυση. Γιατί δεν πρέπει να βγάλουμε τη γλουτένη από τη διατροφή μας. Ποιοι να την ξεχάσουν…

Διατροφή

Τον τελευταίο καιρό έχουν μπει στο στόχαστρο των δήθεν ειδικών της διατροφής τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Και, δυστυχώς, αρκετοί έχουν την εντύπωση ότι η γλουτένη είναι κάτι ανθυγιεινό και ότι σχετίζεται με την αύξηση του βάρους. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, οι τροφές με γλουτένη είναι σημαντικές για την υγεία μας, εκτός εκείνων των περιπτώσεων που κάποιοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ή σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη (χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου όπου καταστρέφεται ο βλεννογόνος και επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές).

Τα οφέλη στον οργανισμό

Μελέτες επιστημόνων έχουν καταγράψει ότι οι τροφές ολικής άλεσης που περιέχουν γλουτένη είναι πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες των βιταμινών Β, κρατώντας τα επίπεδα ενέργειάς μας σε υψηλά επίπεδα. Το ψωμί και τα ζυμαρικά που φτιάχνονται με αλεύρι χωρίς γλουτένη συνήθως δεν είναι ενισχυμένα ούτε με σίδηρο, ούτε με τις παραπάνω βιταμίνες, γι’ αυτό οι γιατροί συστήνουν τέτοιου είδους συμπληρώματα σε όσους ακολουθούν διατροφή χωρίς γλουτένη. Γενικότερα, όσοι ακολουθούν τέτοιου είδους διατροφή έχουν κίνδυνο έλλειψης σιδήρου, ειδικά όταν τροφές, όπως το συκώτι, τα στρείδια και τα φασόλια δεν καταναλώνονται τακτικά. Η έλλειψη σιδήρου, ως γνωστόν, σημαίνει αίσθημα κούρασης, ταχυκαρδία, ζαλάδα και αϋπνία.

Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Τα σιτηρά είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Research, όσοι τα καταναλώνουν, σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών. «Κόβοντας» τη γλουτένη από το διατροφικό σας πλάνο, σημαίνει ότι μειώνετε την πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, για την καλή κινητικότητα του εντέρου και την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, κρατώντας τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σε καλά επίπεδα.

Ενημέρωση από τον ΕΦΕΤ για τη γλουτένη

Νέα έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δείχνει ότι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία από την αύξηση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν συχνά λιγότερες φυτικές ίνες και άλλα ιχνοστοιχεία, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο θρεπτικά. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερη γλουτένη έχουν 13% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη.

Σε ποιους είναι “εχθρος”

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, η γλουτένη είναι ένα πρωτεϊνικό συστατικό που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ, άλευρα ή και προϊόντα από άλευρα αυτών όπως ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές, παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, μούσλι, κέικ, μπισκότα, κουλουράκια. Μία διατροφή απαλλαγμένη από γλουτένη είναι απαραίτητη σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η οποία είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου λόγω μόνιμης δυσανεξίας στη γλουτένη. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης», εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20 mg/Kg ή τα 100 mg/Kg προϊόντος αντίστοιχα.

Στα συσκευασμένα τρόφιμα, ο καταναλωτής οφείλει να διαβάζει προσεχτικά τη λίστα συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων, καθώς το τρόφιμο μπορεί να περιέχει γλουτένη ή ακόμη και ίχνη αυτής. Όσον αφορά στα μη προ-συσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται απευθείας στον τελικό καταναλωτή, η πληροφορία για την παρουσία γλουτένης πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και προσβάσιμη στο χώρο πώλησης – προσφοράς των μη προ-συσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ αποστάσεως πριν την πραγματοποίηση της αγοράς.

Προϊόντα με γλουτένη: Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, την ...

Δεν περιέχουν γλουτένη τροφές, όπως ρύζι, ταπιόκα, πατάτα, αμάρανθος, καλαμπόκι (αραβόσιτος), teff (είδος σιταριού), χαρούπι, σπόροι λιναριού, σόργος, σόγια, φαγόπυρο, κινόα, κεχρί, κάστανο, σουσάμι, ρεβίθι.

Τι είναι η κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο οργανισμός αντιλαμβάνεται την γλουτένη ως «εχθρό» και παράγει αντισώματα τα οποία τελικά επιτίθενται στο εσωτερικό του λεπτού εντέρου προκαλώντας φλεγμονή και βλάβες. Αυτές οι βλάβες στο λεπτό έντερο μπορεί να οδηγήσουν στη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία, οστεοπόρωση και γενικά κακή θρέψη και χαμηλό βάρος στα άτομα που πάσχουν. Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, η κόπωση, οι δύσοσμες κενώσεις και οι ημικρανίες. Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη συστήνεται προσοχή τόσο ως προς την επιλογή προϊόντων απαλλαγμένων από τη γλουτένη όσο και ως προς την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών επιλογών.