Απειλείται η μοναδική φυλή στον κόσμο… Θεωρούνται απόγονοι των αλόγων του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Και όμως συμβαίνει...

Μια φυλή που ξεκινάει από τα βάθη των αιώνων, το σκυριανό άλογο, απειλείται με εξαφάνιση γιατί δεν είναι «οικονομικά χρήσιμο» και για αυτό δεν το προτιμούν πλέον οι ντόπιοι…

Το Σκυριανό αλογάκι είναι μια αρχαία ελληνική φυλή που επιβίωσε στη Σκύρο και σήμερα αριθμεί περίπου 190 μέλη στο νησί και 300 σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μικρόσωμη φυλή την Equus caballus Skyriano, η οποία είναι μοναδική στον κόσμο.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση που περνάει από στόμα σε στόμα, θεωρείται απόγονος των αλόγων με τα οποία εκστράτευσε ο Αχιλλέας στο ταξίδι του στην Τροία, συγγενής των αλόγων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και συνδέεται με εκείνα που απεικονίζονται στην πομπή των Παναθηναίων στη Ζωοφόρο του Παρθενώνα, αφού το σκυριανό άλογο στην αρχαιότητα ζούσε σε ολόκληρη την Ελλάδα και εκτιμάται ότι έφτασε στη Σκύρο από Αθηναίους έποικους τον 5ο αιώνα π.Χ..

Τα Σκυριανά άλογα είναι συγγενικά με φυλές μικρόσωμων ορεσίβιων αλόγων που ζούσαν στην Αλάσκα. Τα μικρόσωμα αυτά άλογα φαίνεται να έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τους ορεινούς όγκους της Ασίας πριν από 12.000 χρόνια! Το είδος που εξελίχθηκε σε Σκυριανό άλογο φημολογείται πως έφτασε στο νησί της Σκύρου τον 5ο αι. ΠΚΕ από Αθηναίους έποικους.

Φτάνουν συνήθως μέχρι 1.10 μ. και ξεχωρίζουν για την μακριά και πλούσια χαίτη τους, τον ιδιαίτερο σωματότυπό τους, αλλά και τον ήρεμο χαρακτήρα τους που τα κάνει πολύ φιλικά στον άνθρωπο. Η σημαντική διαφορά τους με τα πόνυ είναι ότι διατηρούν όλα τα χαρακτηριστικά του αλόγου αλλά σε μικρογραφία.

Επιπλέον, πρόκειται για είδος συντροφικό, ήρεμο και κατάλληλο για δραστηριότητες με παιδιά και ιπποθεραπεία. Το συναντάς μεμονωμένα στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα και τη Σκωτία διότι κάποιοι έφυγαν από τη Σκύρο. Αλλά, ζει στη Σκύρο μόνο και είναι ξεχωριστό.