Ποιος είπε ότι τα ζυμαρικά είναι ιταλική υπόθεση; Σε αυτό το νησί μας… τρελαίνονται για να φάνε “Μάτσι”

Διατροφή

Αν πιστεύατε ότι τα ζυμαρικά είναι αποκλειστικά ιταλική υπόθεση, τότε δεν ξέρετε αυτό το νησί μας…

Οι Έλληνες έχουν μακρά ιστορία στην παρασκευή ζυμαρικών και η Ρόδος έχει εξέχουσα θέση σε αυτήν την παράδοση. Το “Μάτσι” είναι ένα ζυμαρικό που παρασκευάζεται στο νησί. Το όνομά του αλλάζει από περιοχή σε περιοχή, όπου θα το βρείτε σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Όσον αφορά τη γεύση του πάντως παραμένει η ίδια.

Εάν δεν ξέρετε με τι να τα φάτε, οι ντόπιοι έχουν κάποιες προτάσεις. Ένα από τα καλύτερα θα ήταν το σύβρασι μάτσι, δηλαδή με τραγανά τηγανητά κρεμμύδια από πάνω.

Τα μάτσι ή κουλουρία, παλιότερα τα έφτιαχναν το καλοκαίρι και τα ξέραιναν για να περάσουν όλο το χειμώνα. Στην πιο απλή μορφή τους τα έβραζαν, τα σούρωναν και έριχναν από πάνω λάδι ή βούτυρο με τριμμένο τυρί. Σε όλη τη Ρόδο τα βρίσκουμε μαγειρεμένα με φακές, όπως το φακόρυζο, όπου αντικαθιστούσε το ρύζι, με φασόλια ή βρασμένα με λιωμένο ταχίνι. Ακόμη τρώγονται και σαν γλυκό γνωστό ως Ματσόγαλο ή Γαλακτοκουλουρία, όπου τα μάτσι βράζονται μέσα σε γάλα και σε πολλά χωριά τα πασπαλίζουν με κανέλα και ζάχαρη.

Επίσης, η κουλουρία είναι παραδοσιακό πιάτο της Ρόδου που γίνεται με βάση το μάτσι. Είναι ένα πιάτο που σερβίρεται στο τραπέζι του γάμου, αλλά και στα πανηγύρια.