Μία φωτογραφία σε τοπίο της Ελλάδας κερδίζει διεθνές βραβείο σε διαγωνισμό

Και όμως συμβαίνει...

Η δύσκολη και συνάμα γοητευτική δουλειά πεδίου των επιστημόνων αποτελεί το θέμα του φωτογραφικού διαγωνισμού «Scientist at work», που διοργανώνει το περιοδικό Nature για έκτη συνεχή χρονιά. Ανάμεσα στους έξι νικητές του φετινού διαγωνισμού βρίσκεται και μια φωτογραφία που αποτυπώνει τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις που έκανε υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες μια ελβετική ερευνητική ομάδα στην οροσειρά του Χελμού, στην Πελοπόννησο.

Ο Λαϊονέλ Φαβρέ συμμετέχει με την ομάδα του Εργαστηρίου Έρευνας Ακραίων Περιβαλλόντων του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL) στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρότζεκτ CleanCloud, που χρηματοδοτείται από το Horizon Europe, για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού νεφών σε όλη την ήπειρο και του τρόπου με τον οποίο τα σύννεφα, ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα μέρη, ανταποκρίνονται στις αλλαγές της ρύπανσης. Μία από τις περιοχές όπου γίνονται μετρήσεις είναι το όρος Χελμός στην Πελοπόννησο.

Εκεί, οι ερευνητές που συμμετείχαν στην έρευνα πεδίου με τίτλο «Chopin», έπρεπε να περιμένουν σχεδόν έναν μήνα σε απογοητευτικά ήπιο καιρό μέχρι να αρχίσουν τελικά να σχηματίζονται σύννεφα για να κάνουν τις μετρήσεις τους. Όταν αυτή η στιγμή ήρθε, έστησαν τον εξοπλισμό τους στο σημείο μέτρησης και άρχισαν τις πτήσεις ενός προσδεμένου (tethered) μετεωρολογικού μπαλονιού.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν οκτώ πτήσεις διάρκειας μερικών ωρών η κάθε μία. Ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2024 με τον συνάδελφό του ερευνητή, Μάικλ Λονάρντι (Michael Lonardi) να χειρίζεται το μετεωρολογικό μπαλόνι μέσα στην ομίχλη τον έκανε να σηκώσει τη φωτογραφική του μηχανή για να αιχμαλωτίσει τη σκηνή. Η φωτογραφία αυτή ήταν ανάμεσα στις έξι που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό του Nature. Πηγή ΑΠΕ

Διαδώστε το Εδώ ζεις