Τρέχουν να δουν την Πίζα… αλλά το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο είναι στην Ελλάδα. Εντυπωσιακό βίντεο

Ο τόπος μας

Εκατομμύρια τουριστών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να θαυμάσουν το ξακουστό κεκλιμένο πύργο της Πίζας στην Ιταλία, με τον οποίο «παίζουν» πολλοί στις φωτογραφίες τους κάνοντας ότι τον στηρίζουν ή τον σπρώχνουν για να έρθει στην ευθεία του…

Και όλα αυτά για να δουν έναν πύργο που έχει κλίση, μόλις 3,97 μοίρες…

Όμως, πολλά χιλιόμετρα πιο μακριά, στην Ελλάδα βρίσκεται ένα χωριό «φάντασμα», το Ροπωτό Τρικάλων όπου η εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου έχει πάρει κλίση κατά 17μοίρες. Δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από τη διάσημη Πίζα. Η εικόνα της εκκλησίας, έτσι όπως γέρνει στην πλαγιά, κάνει το θέαμα ασυνήθιστο και εντυπωσιακό…

Για αυτό και σήμερα συγκεντρώνει πάρα πολλούς επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά το φαινόμενο… Πραγματικά σες αυτή την εκκλησία γίνεται λαϊκό προσκύνημα από νέους που θέλουν να τραβήξουν φωτογραφίες.

Το χωριό των Τρικάλων, που είναι χτισμένο στις πλαγιές της Καραβούλας (1862 μ.) και σε υψόμετρο 750 μ., έχει σχεδόν ερημώσει, καθώς το 2012 εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους λόγω της καθίζησης, για την οποία οφείλεται η κλίση στα κτίρια. Αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, κάποια κόπηκαν στη μέση, αλλά όσα έμειναν όρθια κύλησαν χωρίς να καταστραφούν και στέκονται ακόμη και σήμερα γερμένα στην πλαγιά.

Το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης στο Ροπωτό ξεκίνησε πριν από περίπου 60 χρόνια και μέχρι σήμερα βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Κάποτε ζούσαν 300 οικογένειες, αλλά πλέον έχουν μείνει λιγοστοί, που προσπαθούν να ζήσουν με όσες το δυνατόν καλύτερες συνθήκες. Η καταστροφή αυτή κατέστησε το χωριό μη κατοικήσιμο. Και καθώς το φαινόμενο δεν δίνει σημάδια υποχώρησης, οι περισσότεροι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο από το upstories