Ένα έθιμο που κρατάει χρόνια… Έτσι ξορκίζουν το κακό

Ο τόπος μας

Κάθε περιοχή μας, κάθε πόλη και χωριό, έχει τη δική του παράδοση και έθιμα, που ευτυχώς έχουν διατηρηθεί μέχρι και στις μέρες μας. Έτσι και τώρα τις αποκριές.

Κάθε χρόνο το τέλος του καρναβαλιού στην Ξάνθη σηματοδοτεί το «κάψιμο του Τζάρου». Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου, ντόπιοι και επισκέπτες παρακολουθούν να καίγεται ο Τζάρος.

Ο Τζάρος ή Τζάρους κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης είναι ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε ένα σωρό από πουρνάρια. Σκοπός είναι να ξορκιστεί το κακό που στη προκειμένη περίπτωση είναι η απομάκρυνση των ψύλλων το καλοκαίρι.

Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στην παλιά πόλη της Ξάνθης.

Με το άναμμα του Τζάρου από τον Βασιλιά του Καρναβαλιού στην Ξάνθη αρχίζουν τα πυροτεχνήματα στη γέφυρα του Κόσυνθου και σχεδόν ταυτόχρονα και στην Κεντρική πλατεία της Ξάνθης.