Εδώ… κρύβεται η καμπάνα που σήμανε την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς. Εικόνες

Ο τόπος μας

Συμπληρώνονται φέτος 79 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί, η οποία πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα, στις 12 Οκτωβρίου 1944.

Το πρωϊνό εκείνης της ημέρας, οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να αποχωρούν έπειτα από 1264 μέρες Κατοχής που άφησε πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από το λιμό του 1942, τα βασανιστήρια, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις και τα λεγόμενα ”μπλόκα”. Γερμανικό άγημα κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη και λίγες ώρες μετά η Αθήνα ήταν και πάλι ελεύθερη. Ο λαός της πρωτεύουσας που αγωνίστηκε και αντιστάθηκε ενάντια στον κατακτητή ξεχύθηκε στους δρόμους σε έναν αυθόρμητο, πανηγυρικό εορτασμό.

Το χαρμόσυνο γεγονός έκανε γνωστό η καμπάνα που βλέπετε παρακάτω που με χαρμόσυνο χτύπημά της σηματοδότησε την απελευθέρωση της Αθήνας. Αυτή η καμπάνα έχει συνδεθεί με ιστορικές στιγμές της πόλης, αλλά και του ελληνικού έθνους.
Αυτή η μικρή καμπάνα είναι φυλαγμένη στο εσωτερικό του ναού του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά, στην οδό Πρυτανείου στην Πλάκα.

Ένα εκκλησάκι – μνημείο του 11ου αιώνα μ.Χ., το οποίο, σύμφωνα με επιγραφή που έφεραν οι εργασίες αποκατάστασης στο φως, ανεγέρθηκε από την σπουδαία βυζαντινή οικογένεια των «Ραγκαβάδων».

Ο ήχος της καμπάνας σήμανε την ελευθερία δυο φορές, την ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, στις 12 Οκτωβρίου του 1944, ενώ η ίδια καμπάνα είχε σημάνει και το τέλος της οθωμανικής κατοχής της πόλης!

Αξίζει να σημειωθεί πως η καμπάνα χτύπησε κατά την παράδοση της πόλης στις 24 Μαΐου 1833 από τους Οθωμανούς στον ορισμένο ως φρούραρχο της πόλης από τον Ιάκωβο Νερουλό, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και επίτροπο του Όθωνα, Βαυαρό υπολοχαγό Χριστόφορο Νέζερ.

Η καμπάνα ήταν κατασκευασμένη στην Ιταλία και επί Τουρκοκρατίας φυλασσόταν σε ειδική κρύπτη καθώς η χρήση καμπανών είχε απαγορευτεί με διάταγμα του σουλτάνου.Το 1833 όταν τα οθωμανικά στρατεύματα αποχώρησαν και παρέδωσαν το φρούριο της Ακρόπολης στους Αθηναίους η καμπάνα σήμανε δυνατά.

Σύμφωνα με γραπτές πηγές, το «Ραγκαβάς» υπήρξε το επώνυμο γνωστής οικογενείας της Αθήνας και της Κωνσταντινουπόλεως, των Βυζαντινών χρόνων. Πιο επιφανές μέλος της οικογενείας αυτής, ανεδείχθη ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Ραγκαβάς ο Α΄ (811 – 813 μ.Χ.).

Η σημαντικότητα και η ακτινοβολία του ναού στη Μεσαιωνική Αθήνα ήταν τέτοια, που ονοματοθέτησε την γύρω περιοχή και την κοντινή είσοδο του τότε αμυντικού τείχους της Αθήνας. …
Το 1687 μ.Χ. κατά την πολιορκία της πόλεως των Αθηνών από το Μοροζίνι, μια οβίδα έπληξε το Ιερό Βήμα του ναού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, η ζημιά όμως αυτή αποκαταστάθηκε.